Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Z House

Izazov

Utemeljenje rezidencije na lokaciji sa jakim prirodnim elementima uvijek je veliki izazov. Na masliniku na sjeveroistočnoj strani ostrva Krf, ovaj izazov je postao prilika da se dizajnira kuća koja je u skladu sa svojim eksterijerom i inspiriše svojim minimalističkim linijama.

Rješenje

Z House je arhitekti Maria Doxa obezbijedio savršeno „platno“ da „ofarba“ vilu koristeći „boje“ Krfskih brda i Jonskog mora. U strukturi zgrade izdvajaju se tri dugačka toma. Donja zapremina kamena nalazi se na zadnjoj strani lokacije i zadržava nagib površine. Druga dva manja volumena nadopunjuju kamen - jedan iznad njega i drugi ispred njega - formirajući konstrukciju, tako da se stvara oblik Z po kome je projekat dobio ime. Vrijedi napomenuti da je zgrada projektovana na takav način da kretanje unutar nje prati ovaj Z oblik, baš kao što vjetar prati isto Z koje „obilazi“ brdo kroz obalu.
 
Gledajući izdaleka Z kuću, čini se kao da ju je neko zasadio unutar ovog maslinika, na najprijatniji i najpoštovaniji način prema spoljnom okruženju. Jedan od prvih impresivnih elemenata Z House-a je bazen. Njegov nivo vode doseže granicu brda i dok ga gledate iz unutrašnjosti stvara se vizuelni kontinuitet između vode, bazena i mora.
Još jedan element, karakterističan za Z House, su njegova spektakularno široka klizna dvorišna vrata u prizemlju, koja pružaju osjećaj jedinstva između unutrašnjeg i spoljnog okruženja i pojačavaju prirodno osvjetljenje rezidencije i neuporediv pogled na more. U unutrašnjosti kuće, jednostavnost i ravne linije nude potrebnu smirenost. Različiti materijali se međusobno kombinuju na najskladniji način. Od betonskih zidnih površina na spratu do nekoliko drvenih detalja, sve je u skladu s početnom vizijom minimalizma i relaksacije.
Z House je moderna rezidencija koja kombinuje udobnost sa jednostavnošću i savremeni dizajn sa prirodnim pejzažom. Ovo je zgrada visokih standarda koja u osnovi svog dizajna ima ljudski element i njegovu interakciju sa prirodom.

Identitet projekta

Država
Grčka
Grad
Kerkyra
Godina
2018
Dodaj u favorite

Proizvodaci aluminijuma

Labiris Giorgos