Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Četiri Zida

Izazov

Prvobitna ideja arhitekte Nicolas Frantzeskos, koja je primjenjena na projektu ovog objekta koja se nalazi u podnožju planine Himettus, bila je dekonstrukcija klasičnog pravougaonog kvadratnog oblika, sa četiri zida koji definišu životni prostor, zatvarajući svakodnevne upotrebe i funkcije prebivališta.

Rješenje

Četiri zida postavljena su međusobno paralelno, razdvajajući namjenu (javnu, privatnu) i funkcije objekta. Morfologija tla dovela je do razvoja prostora na pet nivoa koji održavaju međusobni vizuelni kontakt dajući osjećaj jedinstva. Na nivou -2 nalaze se teretana, hamam, pozornica za kućni bioskop/binu i parking. Nivo -1 čine dječije sobe, kuhinja i igraonica. Jedan nivo više u prizemlju, nalaze se trpezarija, kuhinja i glavni apartman, a na gornjim nivoima +1 i +2 nivoa susrećemo dnevnu sobu koja pruža nesmetan pogled kroz giljotinski prozor; kao i sve pomoćne prostorije. Zapadna strana zgrade zaštićena je metalnim konstrukcijama sa bambusovim žaluzinama, dajući pozorišni karakter fasadi zgrade.

Da bi se zadržala filozofija projekta, ugrađeni su termički izolovani aluminijumski sistemi koji su idealan izbor za pokrivanje velikih otvora, a istovremeno omogućavaju prodiranje prirodne svjetlosti u unutrašnjost, zahvaljujući manje vidljivim aluminijumskim ramovima. Takođe, uz mogućnost ugaone konstrukcije bez fiksnih stubova, postiže se jedinstveni osjećaj slobode i direktnog kontakta sa spoljnim okruženjem. Štaviše, zahvaljujući širokm giljotina otvorima na elektropogon, objekat Četiri zida pruža sjajan pogled na Saronski zaliv i na veći dio Atine.

Identitet projekta

Godina
2018
Dodaj u favorite

Proizvodaci aluminijuma

TECHNIKAL, Νικολής Νίκος