Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Poslovni prostor Theanous

Situacija

Kako zamišljate poslovnu zgradu? Koje su potrebe zaposlenih koji svakodnevno rade u open space okruženju? Odgovore na ova pitanja, na jedinstven arhitektoski način prikazuje Poslovni prostor Theanous u Petraloni u Atini.

Rješenje

U gusto naseljenom području, najveći izazov za zgradu koja je zamišljena da bude mjesto za iznajmljivanje kancelarija, bilo je kreiranje prostora koji će biti osmišljen na pametan način, kako bi se minimalizovao gubitak vrijednih kvadratnih metara i istovremeno pružila prijatna atmosfera zaposlenima. Veliku ulogu za ovu situaciju imao je Barespace, arhitektonski studio odgovoran za analizu i dizajn ovog novog projekta, koji je za cilj imao stvaranje novog prostora odnosno izraza unutar urbanog okruženja.
Namjena objekta u prošlosti bila je industrijska, odnosno u ovom prostoru bila je smještena fabrika sportske obuće. Savremeni koncept dizajna povezuje prošlost i sadašnjost, naglašavanjem moderne estetike koja služi potrebama kancelarija, prostora za saradnju različitih sektora i sale za sastanke. Vizija kompanije Barespace bila je da zadrži postojeće velike otvore, te je primjena aluminijumskih profila industrijskog izgleda koji podsjećaju na čelične prozore iz prošlosti, u potpunosti doprinela ostvarenju ove vizije u skladu sa projektnim rješenjem. Isto rješenje primjenjeno je i na fasadi, odnosno očuvanje početnog industrijskog izgleda, dok je postupak oblaganja doprineo postizanju višeg nivoa toplotne izolacije.
Stil enterijera je minimalistički i prirodno svjetlo se širi cijelim prostorom. Velike vidljive ventilacione cijevi podsjećaju na industrijsku prošlost i pružaju moderan element. Površine zidova su uglavnom u bijeloj boji sa notama maslinaste, dok u zajedničkim prostorima nalazimo površine od drveta.
Kancelarijski prostor Theanous je savremeni projekat koji je u svom konceptu u potpunosti okrenut čovjeku i njegovim potrebama. Veliki prostori, prirodno svjetlo i industrijska estetika, glavne odlike su ovog prostora koje idu ruku pod ruku sa arhitektonskim trendovima savremenog doba, ali i povezuju ga sa njegovom prošlošću.

Identitet projekta

Godina
2020
Dodaj u favorite

Proizvodaci aluminijuma

Metaloumin Group S.A. , Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος ΑΒΕΕ.