Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Secret Garden House

Izazov

Ova moderna ljetna kuća trebalo je da bude izgrađena na jugozapadnom dijelu Parosa, prelijepog Kikladskog ostrva. Najveći prioritet tokom arhitektonskog plana bio je da se rezidencija uklopi u spoljno okruženje. Glavni cilj je bio stvaranje kuće koja će biti integrisana u prirodu, a ne u suprotnosti sa njom.

Rješenje

Granice parcele definisane su maslinjakom i nekim borovima. Secret Garden House impresionira svojim pametnim i jednostavnim dizajnom. Arhitekte iz Scapearchitecture  biroa naglasili su vrijednost uklapanja zgrade u prirodu. Tako da kada neko pogleda Secret Garden House, lako će primjetiti da je uronjena u padinu, stvarajući savremenu pećinu.

Vrt prati boje prirodnog pejzaža - bez ekscesa - a šljunkoviti put nas vodi do konaka. Gotovo polovina kuće integrisana je u padinu brežuljka, dok je dio koji nije ispod padine pokriven pravougaonom osjenčenom pergolom. Takođe, staklene ploče širokog raspona, sa minimalističkim kliznim aluminijumskim sistemima, privlače pažnju posjetioca i slijede filozofiju jednostavnosti i udobnosti.


Interno, rezidencija daje osjećaj harmonije. Tajna vrtna kuća, uronjena u padinu, predstavlja zaklonjeno utočište za ljude koji žive unutra. Kuhinja, trpezarija i dnevna soba koegzistiraju u jedinstvenom prostoru, dok drvene površine pružaju toplinu i ističu estetiku enterijera. 3 spavaće sobe kuće prate isti smjer dizajniranja i pružaju opuštene trenutke prilikom boravka. Veličanstveni široki rasponi prozora omogućavaju nesmetan pogled i prodor prirodnog svjetla. Pored toga, klizni profili u zidu naglašavaju minimalističke elemente i pružaju izuzetnu ventilaciju.

Secret Garden House je projekat koji predstavlja vrijednost spoja prirodnog okruženja u savremene građevine. Kombinacija visokokvalitetnih materijala, održivog dizajna i kikladskog pejzaža nudi rezultat neuporedive estetike, podižući cjelokupno životno iskustvo.


Identitet projekta

Država
Grčka
Grad
Paros
Godina
2019
Dodaj u favorite