Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Objekat na Apoloniju

Izazov

Ova dvospratna kuća, koja se nalazi u naselju „Apollonio“ u Porto Raftiju, predstavlja arhitektonsko stvaralaštvo Konstantinosa Dokiadisa; renovirana je kako bi zadovoljila potrebe velike porodice. Ovo naselje, koje je bilo posljednje stvaralaštvo Dokiadisa, imalo je antropocentrični dizajn i projektovano je po principima ljepote, logike i ljudske sreće.
Veliki je izazov bio za arhitektu Michalisa Kraounakisa (K-Division Architecture) da interveniše na objektu sa tako snažnim arhitektonskim principima i istorijom. Njegova je dužnost da ih istraži i asimilira, poštujući rad tako velikog arhitekte.

Rješenje

Kuća se sastoji od dva nivoa koja vode do dvorišta. Glavni ulaz je na gornjem nivou. Takođe, tu je i dnevna soba sa trpezarijom, kuhinja kao i glavna spavaća soba sa pripadajućim kupatilom. Unutrašnje stepenište vodi do donjeg nivoa koji uključuje četiri spavaće sobe i tri kupatila, kao i pomoćne prostorije kuće.

Glavna karakteristika Dokiadisove arhitekture bio je izbor prirodnih i jednostavnih elemenata, koji bi dali ideju da se Apolonio podigao kroz zemlju i u saradnji sa prirodom bio dio njenog okruženja.

Postojeći kameni zid je sačuvan, dok su prozori i vrata, koji su vremenom oštećeni, zamijenjeni savremenim aluminijumskim sistemima sa termoprekidom tako da u kombinaciji sa toplotnom izolacijom i hidroizolacijom krova, kuća dobija odgovarajuće specifikacije i performanse protiv loših vremenskih uslova tokom zime.

Konačno, pergola na ulazu zamijenjena je modernijom konstrukcijom koja omogućava vlasniku da kontroliše količinu sunčeve svjetlosti i ventilacije tokom dana pomoću električnih roletni.


*Izvor opisa: arhitekta Michalis Kraounakis (K-Division Architecture) 

Identitet projekta

Država
Grčka
Grad
Porto Rafti
Oblast
Atika
Godina
2016
Dodaj u favorite

Proizvodaci aluminijuma

JVS –Τζεβελέκας Systems Ε.Π.Ε - Τζεβελέκας Γιάννης