Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Regionalni institut za onkologiju (IRO)

Veliki izazov pri projektovanju nove bolnice jeste kombinovanje funkcionalnosti sa estetikom. Na Regionalnom institutu za onkologiju (IRO), ove dvije karakteristike su glatko uklopljene i to ne na štetu jedno drugog.
Fokus vizije projekta arhitekte Sebastijana Saveskua bio je da promijeni način na koji pacijenti vide bolničku ustanovu prije nego što uđu u nju. Potreba za pozitivnijim pogledom u velikoj mjeri odredila je arhitektonski pristup.
Transparentna fasada umanjuje rastojanje između pacijenta i bolnice, donoseći nešto prijatnije. Da bi se ovo postiglo, primjenjen je aluminijumski sistem zid - zavjesa za poboljšanje prirodnog osvjetljenja uz obezbjeđivanje visoke energetske efikasnosti. Još jedan element koji služi arhitektonskoj viziji za povoljniji estetski identitet zgrade jeste boja korišt́ena na bočnim fasadama koje okružuju prozore sa nijansama crvene i sive. Na ovaj način zgrada „oživljava“ i čini se da je u dijalogu sa pacijentom, projektujući optimističniju poruku.
Ukoliko želite da saznate više o sistemu zid-zavjesa, aluminijumskim prozorskim sistemima  i ulaznim vratima koji se koriste na projektu Regionalnog instituta za onkologiju (IRO), posjetite stranice proizvoda SMARTIA M7, SMARTIA M11000 i COMFORT M940.

Arhitekta: Sebastijan SAVESKU - SAM IDEAS

Identitet projekta

Godina
2022
Dodaj u favorite