Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Rašović kuća

Situacija

Jednoporodična kuća za stanovanje se nalazi na obroncima Fruške gore, u vikend naselju Salaksije, uz selo Rakovac u opštini Beočin. Objekat je na blago nagnutom placu, tako da se otvara pogled na Frušku goru i zaštićeni nacionalni park. Jugoistočna orijentacija otvorenih terasa i pogled iz dnevne sobe na prirodno okruženje predstavlja jedinstven umirujući ambijent. Dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom predstavlja jedinstvenu povezanu cjelinu koja se nastavlja na terase, čime se ostvaruje veza sa prirodom. Tokom procesa projektovanja objekta cilj je bio da se zadrži što više postojećeg drveća koje se direktno naslanja na objekat, pa je u kontekstu toga i dio isječene grane pretvoren u viseći luster iznad trpezarijskog stola.

Sa ulične strane kuća je svedena i čista, bez suvišnih detalja, jer su ka ulici ostale samo tehničke prostorije pošto se cjelokupan prostor za boravak orijentiše ka dvorištu, odnosno otvara se ka prirodi. Potkrovlje kuće je dvostrano orijentisano, odnosno ka prirodi i sa druge strane ka Novom Sadu, tako da se u istoj prostoriji doživljava kontrast ovih orijentacija, što predstavlja bogatstvo same lokacije.

U cilju što bolje prosvjetljenosti, dobrog pogleda i veze sa terasama, postoje veće staklene površine koje to omogućavaju. Zahvaljujući njima čak i kada se provodi vrijeme u objektu ostaje utisak da je pojedinac i dalje napolju, odnosno boravkom u zatvorenom prostoru nije prestala veza sa prirodom.

Izazov

Osnovni izazov na datoj parceli je bio postojeći temelj i podrum za već započeti objekat, koji je bilo potrebno iskoristiti i nadograditi. Bilo koji postojeći elementi na parceli su istovremeno ograničavajući faktori, ali su i elementi koje treba inkorporirati u budući objekat, a da se oni istovremeno istaknu. Tako je postojeći podrum i temelj za nekadašnji planirani objekat zapravo postao velika terasa na koju se nadovezuje dnevni sadržaj u kući.

Rješenje

Rješenje koje je primjenjeno u pogledu aluminijumske stolarije je Alumil M 11000, kao dobar odnos cijene i kvaliteta za ovakvu vrstu objekata.

Identitet projekta

Država
Srbija
Grad
Rakovac
Godina
2020
Dodaj u favorite