Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Penthouse Marousi

Izazov

Zgrada iz 90-ih na severu Atine, stan na poslednjem spratu i potreba za kompletnim preuređivanjem čine osnovne „sastojke“ za ovaj arhitektonski „recept“ koji bi Eleftherios Ambatzis trebalo da stvori.

Rješenje

Ovdje sve počinje od nevjerovatne atinske sunčeve svjetlosti, pa je izazov bio da se ona proširi cijelim prostorom. Glavna promjena bila je veza između soba. Stari projekat je prostor dijelio na mnoge prostorije, dok je novi promovisao unutrašnje jedinstvo koje stvara „dijalog“ između prostora (dnevna soba, trpezarijski sto i kuhinja su objedinjeni - kuhinjski sto predstavlja centralni element). U skladu sa time,  mnogi unutrašnji zidovi su srušeni i kao rezultat toga postignut je nesmetan ulaz prirodnog svjetla.
Izuzetan drveni pod postavljen cijelom površinom prostora stvara osjećaj udobnosti. Upečatljiv namještaj (neke od komada dizajnirao je arhitekta) pojačava kontinuitet prostora: bronzani luster u vidu velike staklene sfere unutar bakarne kupole dnevne sobe i okrugli sto postavljen ispred kamina, podržavaju ideju opuštenosti i smirenosti. I na kraju, posebna karakteristika ovog prostora je nenadmašan pogled na planine Penteli i Imittos. Arhitektonski projekat inkorporirao je ovaj pogled i naglasio ga, koristeći velike otvore, koji su opremljeni kliznim balkonskim vratima sa miniminalno vidljivim aluminijumskim profilima. Svaka prostorija ima jedno ili više vrata koja pružaju izlaz na balkon. Dalje, ogledala u kući stvaraju sjajnu atmosferu, reflektujući spoljašnjost u unutrašnjost.
Ovaj penthaus, smješten u sjevernom predgrađu Atike, prikazuje kako pametnim dizajnom i minimalističkim pristupom prostor postaje funkcionalniji i jedinstveno atraktivniji.

Identitet projekta

Dodaj u favorite