Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Hotel Niche Atina

Izazov

Hotel Niche Atina se nalazi u jednom od najposjećenijih dijelova Atine, u neposrednoj blizini Muzeja Akropolja, Zevsovog hrama, Zapiona i Nacionalnog muzeja savremene umjetnosti; usred veoma važnog urbanog prostora, šaljući poruku kosmopolitizma i istorije.

Između ulica Sigrou i Vurvahi, novi hotel sa 4 zvezdice kombinuje arhitektonsku jednostavnost sa modernom estetikom i urbanim životnim stilom. Najveći izazov za novi dizajn bila je transformacija stare poslovne zgrade u novi hotel koji će postati referentna tačka za svakog posjetioca centra grada.

Rješenje

Tokom prve faze početne gradnje zgrade 1958. godine, iskopavanjem su na vidjelo iznijeti arheološki artefakti i dijelovi drevnog Atinskog zida. Ova činjenica je novom arhitektonskom projektu koji su sproveli Elastic Architects, pružila priliku da prihvati dijelove prošlosti i integriše ih u novi početak gradnje. Ispred hotela možemo vidjeti ruševine zaštićene ojačanim staklom koje je postavljeno kako bi prolaznici imali jasan pogled na pločnik. Ovaj motiv prisutan je i u unutrašnjosti objekta, jer se dijelovi zida protežu u unutrašnjost objekta.

Čini se da duh povezanosti starih i novih elemenata karakteriše cjelokupan dizajn hotela Niche. To je vidljivo iz fasade i njene jednostavnosti koja nas podsjeća na drevne grčke arkade, kao i unutrašnjost u kojoj mermer i drvo stvaraju uravnoteženu atmosferu skromnosti i luksuza.


37 soba koje su smještene na 7 spratova hotela imaju pogled na grad, a njihovi otvori omogućavaju nesmetan ulazak prirodnog svjetla. Aluminijumski podizno/klizni sistemi igraju ključnu ulogu u tome, jer svojim dizajnom poboljšavaju prirodno osvjetljenje. Ove sobe su dizajnirane na takav način da se čini da stvaraju posebna „gnijezda“, poput malih nezavisnih prostora unutar veće strukture. Iako se hotel nalazi na području izloženom jakoj buci, aluminijumski sistemi pružaju visoke nivoe zvučne izolacije, održavajući mirno i tiho okruženje u unutrašnjosti. I na kraju, stigavši na krovnu baštu, posjetilac ima priliku da uživa u spektakularnom pogledu na Akropolj.

Reč ‘Niche’ znači udubljenje u zidu, ali takođe znači i pogodan položaj. Niche Hotel Athens uspio je da objedini obje definicije. Hotel odaje počast istoriji zgrade i duhu ‘niše’ u njenom dizajnu, istovremeno ističući sve one elemente koji će posjetiocu pomoći da pronađe svoje mjesto i osjeća se prijatno tokom svog boravka.


Identitet projekta

Država
Grčka
Grad
Atina
Oblast
Atika
Godina
2019
Dodaj u favorite

Proizvodaci aluminijuma

TECHNIKAL, Νικολής Νίκος