Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

NCAVED Kuća

Situacija

NCAVED kuća, djelo arhitekata MOLD, prilagđava se stjenovitom, vjetrovitom području u Agios Sostisu u Grčkoj bušenjem i ugrađivanjem kuće u zemlju. Rezultat je sigurna kuća koja je visoko zaštićena, ali u potpunosti koristi pogled na okean.

Rješenje

Arhitektura je generisana projektovanjem pravougaone mreže preko kosine, što je rezultiralo trodimenzionalnom „šahovskom pločom“ od čvrstih tijela i praznina. Kruta geometrija je prekinuta rotacijom spoljne ose mreže. Ova rotacija služi za otvaranje dnevnog boravka i pružanje širih pogleda.

Uzdužni potporni zidovi od suvog kamena definišu spoljašnjost stana i direktne poglede prema liniji horizonta. U međuvremenu, kraće poprečne pregrade su napravljene od stakla i otvorene su cijelom dužinom. Ugradnja SUPREME S650 PHOS Eclipse sistema sa minimalnim aluminijumskim okvirima i potpuno skrivenom ugradnjom vodilice prekrivenom mramornom završnom obradom, omogućava objedinjavanje spoljašnjeg sa unutrašnjim okruženjem i pruža nesmetan pogled.

Dok se prednji dio kuće u potpunosti otvara prema istočnom pogledu, zadnji prozori su ugnježđeni pod zemljom i otvoreni ka unutrašnjim vrtovima u pokretu koji pojačava protok vazduha i unosi prirodnu svjetlost u podzemna podna područja.


Izvor: MOLD Architects office

Identitet projekta

Država
Grčka
Grad
Serifos
Godina
2020
Dodaj u favorite