Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Opštinska biblioteka u gradu Kozani

Izazov

Opštinska biblioteka u Kozani u Grčkoj predstavlja dom mnogih sjajnih knjiga grčke književnosti koje imaju ogromnu istorijsku i kulturnu vrijednost. Novi kompleks zgrada koji bi zaštitio sve ove važne knjige trebalo bi da ispunjava sve sigurnosne standarde moderne biblioteke koja svojim dizajnom nadahnjuje posjetioce.

Rješenje

Preseljenje biblioteke u veći prostor u centru grada postalo je nacrt za arhitekte ANCA (Antoniou - Castro & Associates) koji su podnijeli prijedlog projekta. Parcela u kojoj je sagrađena nova biblioteka i njen muzej izdvaja se po jedinstvenom trouglastom obliku.

U početku je zemljište imalo dva poljoprivredna skladišta. Njihovo pozicioniranje vodilo je na neki način arhitektonski dizajn. Dva glavna toma dominiraju nad tlom. U osnovi zemljišta nalazi se biblioteka, a na vrhu muzej. Prostor između njih povezan je kroz višenamjensku zgradu, koja je ujedno i recepcija i prostor za događaje.


Iako su se arhitekti odlučili da slijede minimalne i jasne linije, ova činjenica ne utiče na veličanstvenost zgrade. Premaz fasade je poduprt aluminijumskim sistemom zidnih obloga i završen je armiranim betonom. Objedinjavanje prostora očigledno je za zgradu i doprinosi nesmetanom kretanju posjetilaca u njoj. Takođe, naglasak stavlja na filozofiju „razmjene znanja“ koju svaka biblioteka promoviše. Spektakularni aluminijumski sistemi estetski dopunjuju konstrukciju i nude toplotnu izolaciju, visoku pristupačnost i bogato prirodno osvjetljenje, obogaćujući iskustvo posjetilaca.

Nova zgrada opštinske biblioteke Kozani, Grčka, savremena je znamenitost grada. Moderan dizajn šalje poruku inovacija i kulture, upravo onako kako se to dešava sa posebnim kolekcijama knjiga.

Identitet projekta

Država
Grčka
Grad
Kozani
Godina
2006
Dodaj u favorite

Proizvodaci aluminijuma

Bros Mitsiakou