Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Dexamenes Seaside Hotel

Situacija

Istorija datira od 1830. godine, od oslobođenja Grčke kada je uzgoj ribizle poprimio impresivne razmjere i ribizla je bila glavni izvozni proizvod grčkog kraljevstva. 1910. trgovina ribizlom je propala i postojala je potreba da se neprodata zaliha ribizle pretvori u alternativne proizvode, poput vina. Tako su objekti koje su kasnije korišćeni za formiranje ovog veličanstvenog hotelskog kompleksa izvorno bili rezervoari za skladištenje vina. Dexamenes je sagrađen na moru kako bi brodovi mogli da se natovare vinom direktno iz rezervoara, pre nego što bi iz luke Kouroute-a sa Peloponeza otplovili prema glavnim prekomorskim tržištima.

Rješenje

Napušteni objekti od 1920-ih, bili su divno kreativno platno za arhitektonski biro K-studio, izdašno nudivši paletu betona, čelika, drveta i stakla. Zahvaljujući posebnoj arhitektonskoj intervenciji, svi ovi strogi i teški građevinski materijali pretvaraju se u mjesto smiraja, udobnosti i opuštanja. Dva reda od deset nekadašnjih rezervoara za vino, dimenzija približno 5 m x 6 m, bili su savršene veličine da postanu hotelske sobe, svaka sa sopstvenim kupatilom i osjenčenim dvorištem.
Plitki bazen razdvaja dva reda soba, reflektujući svjetlost i pružajući hladan povjetarac u vrućim popodnevnim satima. Osim rezervoara, dve originalne kamene zgrade preuređene su u sadržaje hotela kao što su restorani i sadržaji za održavanje događaja sa fokusom na isticanje lokalne kulture i istorije zgrade kroz umjetnost i kuhinju. Otvori objekata tretirani su uz apsolutno poštovanje istorije i zastakljene su na takav način da omogućavaju nesmetano objedinjavanje unutrašnjosti sa bilo kojim elementom spoljnog okruženja. Na ovaj način se u objektima ovog hotelskog kompleksa postiže ravnoteža smirenosti i prirodne vedrine.
Arhitekta: K-studio

Identitet projekta

Godina
2018
Dodaj u favorite