Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

American Farm School

Izazov

Izrada arhitektonskog projekta za novu zgradu srednje škole „Hasiotis“ u okviru američke poljoprivredne škole u Solunu dodjeljena je arhitektonskom studiju .406architects, poslije konkursa koji je škola raspisala i tražila  da se u okviru tradicionalno strukturiranog okruženja škole primjene američki arhitektonski standardi za škole 21. veka i integracija modernog arhitektonskog riječnika. Projekat je predviđao rušenje postojeće zgrade i izgradnju savremenog objekta u kome će biti smještena šestorazredna srednja škola.

Rezultati

Autorski tim opredjelio se za primjenu karakterističnih arhitektonskih elemenata ostalih zgrada Škole ali sa savremenim arhitektonskim riječnikom i uzimajući u obzir ograničeni budžet koji je zahtjevan zbog ekonomske krize u Grčkoj. To je objekat koja se sastoji od dvospratnih statički nezavisnih kubusa, pravougaonog oblika čineći jednu cjelinu. Ova dva objekta povezana su pasarelom. Prvi dio u kome je smještena škola je dvospratni, gdje je zbog kosine tla prilaz obezbjeđen na oba nivoa. Novi  dio nema podzemnu etažu i razvijen je na nivou i lokaciji srušene zgrade. Veliki značaj je dat uređenju okoline koji se proučavao paralelno sa zgradom.


Drugi dio, u kome je smještena sala za okupljanja, u potpunosti je renoviran. Arhitektonski projekat ima za cilj funkcionalno, energetsko, statičko i estetsko unapređenje postojeće višenamjenske zgrade, koja povezana sa novim objektom postiže jedinstven estetski rezultat. Obe zgrade imaju spoljne fasadne i ukrasne obloge od cementnih panela i panela od sintetičkog drveta. Prozori su aluminijumski i u potpunosti usklađeni sa arhitekturom zgrade. Veliki otvori zastakljeni su vrhunskim aluminijumskim sistemima koji nude odlične performanse i pored toga omogućavaju nesmetan pogled na objekte Američke poljoprivredne škole. Izazov za projektante bio je stvarno nizak raspoloživi budžet i veoma kratak rok od 10 mjeseci.


*Izvor opisa: .406architects

Identitet projekta

Država
Grčka
Grad
Termi
Oblast
Solun
Dodaj u favorite