Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Kula Alberni

Izazov

Kao dio procesa preuređenja u Vancouveru, predstavljena je izgradnja kule od 43 sprata. Ovaj neboder zamijenio bi staru poslovnu zgradu i obezbijedio veliki broj modernih rezidencija.

Rješenje

Kulu Alberni u Vancouveru u Kanadi dizajnirao je poznati japanski arhitektonski biro “Kengo Kuma & Associates”. Konstrukcija od 43 sprata izdvaja se maštovitim oblikom. Dva duboko zakrivljena udubljenja na prednjoj i zadnjoj strani zgrade razlikuju je od tradicionalnog kockastog dizajna.

Prema viziji Kenga Kume, Alberni teži da bude u harmoniji sa svojim prirodnim okruženjem, uključujući planine i blizinu priobalja. Fasada je u skladu sa blagim svjetlom Vankuvera i cilj arhitekte je bio da poboljša urbano okruženje, bez udaljavanja od prirode. Konstrukcija zgrade je opremljena aluminijumskim sistemima: podizno-kliznim sistemom visokih performansi i robusnim okretno-nagibnim. Široki rasponi prozora poboljšavaju prirodno osvjetljenje i ističu posebne karakteristike tornja.

Alberni je sada referentna tačka za svoj region u Vancouveru. Na kuli od 133 metra smješteno je 188 stambenih jedinica dok se u prizemlju nalazi nekoliko prodavnica. Na raspolaganju posjetiocima i stanarima je  271 parking mjesto.

Identitet projekta

Država
Kanada
Grad
Vankuver
Godina
2021
Dodaj u favorite