Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Google poslovna zgrada, New York – U.S.A

Situacija

Google je američka multinacionalna tehnološka kompanija specijalizovana za usluge i proizvode povezane sa Internetom. One uključuju tehnologije za online oglašavanje, pretraživanje, cloud computing, softver i hardver. Godine 2010. Google, koji je ranije iznajmljivao prostor na 111. aveniji, ugovorio je da kupi cijelu zgradu od 2.900.000 kvadratnih stopa (270.000 m2), u ugovoru koji je vrijedan oko 1,9 milijardi dolara. Trenutno je četvrta po veličini gradska zgrada po površini od 2014. godine. Zgrada je jedna od najvećih poslovnih zgrada u svijetu.

Izazov

Poznati tehnološki gigant Google želio je poboljšati estetsku vrijednost i efikasnost sjedišta kompanije u New York-u. Zbog toga su mu bili potrebni prozori koji bi inkorporirali ove osnovne karakteristike i istovremeno bili robusni i izuzetno izdržljivi. Konkretno, projekat je zahtijevao instalaciju 3.500 prozora za jednu od najvećih zgrada u Njujorku, u kojoj se nalaze Googleove kancelarije. Prema specifikacijama, potreban je koeficijent Uv = 0,57 V / m2K, tako da su bili potrebni prozori izuzetno visoke toplotne izolacije.

Rješenje

Pošto nijedna druga kompanija osim ALUMIL-a (sa još boljim prijedlogom od Uv = 0,55 V / m²K) nije ponudila rješenje u skladu sa ovim standardima, arhitektonski ured je podigao koeficijent toplotne izolacije na Uv = 1,14 V / m²K, kako bi dobili više ponuda. ALUMIL, koji već deset godina djeluje u SAD-u, brzo je predstavio svoj drugi prijedlog, zasnovan na novim zahtjevima. Štaviše, ALUMIL je nastavio i sa izradom prototipa, koji je uključivao dodatno spoljašno osjenčenje sa aerodinamičnim dizajnom i unutrašnje visoko funkcionalne zavjese za osjenčenje. Prozorski je instaliran u dogovoreno vrijeme za evaluaciju, s tim da ALUMIL reaguje brže od svojih konkurenata. Za potvrdu konačnog dizajna, testovi performansi su se odvijali u naprednim ispitnim komorama ALUMIL-a u Grčkoj, a kasnije u SAD-u, sa mjerenjima u hermetičnosti, vodonepropusnosti, pritisku vjetra i konačno otpornosti na opterećenje. Naime, inovativno odjeljenje za istraživanje i razvoj kompanije razvilo je prilagođenu verziju izvanrednog prozorskog sistema SUPREME S91.

Identitet projekta

Država
U.S.A
Grad
New York
Godina
2014
Dodaj u favorite