Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

150 Charles Street

Situacija

Zgrada se sastoji od luksuznih apartmana smještenih u jednom od najskupljih dijelova Manhattana, West Village, s pogledom na rijeku Hudson i Park rijeke Hudson. Ova zgrada je luksuzno zamišljen dodatak horizontu Manhattana.

Objekat sadrži napušteno skladište Whitehall, masivnu, utilitarnu strukturu od betona, cigle i stakla. Mreža skladišta se odražava u novoj zgradi, pri čemu svaki zaliv definiše odvojene gradske kuće na ulicama Charles i West 10.

Nastala zgrada je pažljiva kompozicija slaganih zapremina koje postepeno opadaju, čuvajući razmjeru i romantični karakter okruženja.

Izazov

Zadržati originalni karakter i izgled zgrade bez promjene u svom izgledu, pretvarajući staru industrijsku konstrukciju u najviši nivo stambenih kula na Menhetnu. Specifikacije performansi za toplotnu i zvučnu izolaciju bile su ekstremne, a najozbiljniji izazov bio je ugraditi ove zahtjeve u aluminijsko arhitektonsko rješenje koje bi zamijenilo čelično.

Rješenje

"150 Charles Street" je još jedan inovativni projekat koji je dodjeljen ALUMIL-u i u kome je kompanija dizajnirala sistem zid zavjesa i fasada po mjeri, sa ključnom karakteristikom ugradnje ventilacionih otvora koji imaju nultu vidljivost iz unutrašnjosti, kao i spoljašnjosti, stvarajući homogene površine. Osim toga, zahvaljujući posebnoj konstrukciji fasade, zgrada je uspješno zadržala svoju jedinstvenu spoljašnju artikulaciju, zadovoljavajući glavnu namjenu arhitektonskog ureda. Da bi se postigao ovaj estetski rezultat, sistem je morao da uključi nezavisne konstrukcije za fiksne i operativne jedinice. Dizajn je na kraju iskoristio 83 prilagođene ekstruzije, dokazujući ne samo kompleksnost ovog konkretnog projekta već i proizvodne mogućnosti kompanije ALUMIL, kao jedne od kompanija sa najvećim kapacitetom proizvodnje u Evropi. Napredni aluminijumski sistemi ALUMIL-a izrađeni su po narudžbi za površinu 7.700 m2.

Identitet projekta

Godina
2015
Dodaj u favorite