Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Novosti

Tišina je zlatna: Zašto je važan Međunarodni dan svjesnosti o buci

Od 1996. godine posljednja srijeda u aprilu je u svijetu priznata kao Međunarodni dan svjesnosti o buci. Ovu godišnju manifestaciju osnovao je Centar za akustiku i komunikacije kako bi skrenuo pažnju na štetne efekte buke na naš sluh, zdravlje i kvalitetu života.

Šta je zagađenje bukom?

Zagađenje bukom odnosi se na prekomjeran i neugodan zvuk uzrokovan ljudskim aktivnostima ili prirodnim pojavama. Posljednjih godina istraživanja provedena među urbanim stanovnicima pokazala su da buka značajno otežava ugodan život. Kao rezultat toga, akustična udobnost je postala glavni prioritet za moderne ljude koji žele živjeti i raditi na mjestima koja ih štite od strane buke.

Efekti zagađenja bukom na sluh

Buka je jedan od vodećih uzroka gubitka sluha, koji pogađa više od 450 miliona ljudi širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da je više od milijardu mladih u dobi od 12 do 35 godina izloženo riziku od gubitka sluha zbog dužeg izlaganja glasnoj buci, obično zbog rekreativnih aktivnosti u područjima za slobodno vrijeme (npr. zaglušujuća muzika u koncertnim dvoranama).

Utjecaj zagađenja bukom na zdravlje

Izloženost zagađenju bukom može oštetiti naše fizičko i mentalno zdravlje na mnogo načina. Hronična izloženost buci povezana je sa povećanim stresom i anksioznošću, agresivnim ponašanjem, srčanim oboljenjima, želučanim tegobama, Alchajmerovom bolešću i drugim oblicima demencije.

Utjecaj zagađenja bukom na kvalitetu života

Izloženost stranoj buci može značajno smanjiti kvalitetu našeg života, često uzrokujući poremećaje spavanja i utječući na naše svakodnevne aktivnosti kod kuće, kao što su učenje, igranje, gledanje televizije, odmaranje ili razgovor s članovima porodice ili prijateljima.

Kako postići akustični komfor u svom domu

U ALUMIL-u smo posvećeni poboljšanju kvaliteta života ljudi, a akustična udobnost je naš glavni prioritet. Razvijamo aluminijumske sisteme koji nude sertifikovanu zvučnu izolaciju, pomažući u stvaranju prostora koji poboljšavaju svakodnevne uslove života. Naši okviri mogu značajno smanjiti zagađenje bukom, osiguravajući da svi mogu uživati u miru i opuštanju u svom domu. Pogledajte video da biste probali naše napredne kabine za zvučnu izolaciju i svjedočite kako naš SUPREME S91 termički izolovani sistem sa šarkama, sa certificiranom redukcijom zvuka od 41 dB, može riješiti problem zagađenja bukom.
Dodaj u favorite