Σύντομη ιστορία του αλουμινίου – Ένα ταξίδι στον χρόνο

Μια αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της εξέλιξης του αλουμινίου.
Marketing Department
Updated
4’ ανάγνωση
stivares-xelones-alouminiou
 

Αλουμίνιο – Ένα ταξίδι στον χρόνο

Όταν ο σερ Χάμφρι Ντέιβι διατύπωνε το μακρινό 1808 την πεποίθηση του για την ύπαρξη ενός μετάλλου με το όνομα αλουμίνιο (χρησιμοποίησε αυτή την ονομασία καθώς το στοιχείο προερχόταν από το οξείδιό του, την “αλουμίνα”),  πιθανότατα να μη φανταζόταν την εξέλιξη που θα είχε αυτή του η διατύπωση μέχρι και τις μέρες μας. Η αρχική πρόβλεψη του Ντέιβι έγινε πραγματικότητα το 1825, όταν ο Δανός φυσικός Χανς Κρίστιαν Έρστεντ κατάφερε να το παράξει για πρώτη φορά και να γράψει τις πρώτες σελίδες στην ιστορία του αλουμινίου.

Αυτή ήταν μια κομβική στιγμή που άλλαξε τα πάντα, διαμορφώνοντας ποικιλοτρόπως την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ουσιαστικά ο Έρστεντ απομόνωσε καθαρό αλουμίνιο με τη χρήση χλωριούχου αργίλου και αμαλγάματος ποτάσας. Για να το επιτύχει θέρμανε το αμάλγαμα αλουμινίου που προέκυψε σε κατάσταση χαμηλής πίεσης και έτσι το αποτέλεσμα τον δικαίωσε με την πρώτη μορφή παραγόμενου αλουμινίου.

 

mpigietes-alouminiou

Τι είναι το αλουμίνιο και ποια η χρήση του στην αρχαιότητα

Το αλουμίνιο ή αλλιώς αργίλιο είναι από τα σημαντικότερα υλικά που χρησιμοποιούνται στη γη, ενώ είναι το πιο άφθονο μέταλλο στον φλοιό της.  Το 8% του στερεού φλοιού της γης, αποτελείται από τον άργιλο και βρίσκεται ενωμένο σε πάνω από 270 ορυκτά. Η βασική πηγή για τη βιομηχανική χρήση αλουμινίου, είναι ο βωξίτης, ένα ιζηματογενές πέτρωμα, μίγμα μεταλλικών οξειδίων. Ο βωξίτης έλαβε το όνομά του ύστερα από την ανακάλυψη κοιτασμάτων του κοντά στο χωριό Les Baux από τον Pierre Berthier.

 

alouminio-proti-ili

 

Ήδη από την αρχαιότητα, Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν αργιλοπυριτικές ενώσεις στην κεραμική. Πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του αλουμινίου – της αρχικής μορφής που υπήρχε στη φύση και είχαν πρόσβαση σε αυτήν στην αρχαιότητα – ήταν από τον Ηρόδοτο κατά τον 5ο αιώνα π.χ. Οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν επίσης στην υφαντουργία, την ιατρική, αλλά και για να ενισχύουν τα οχυρά τους, βάφοντας το ξύλο με αυτό.

Η μαζική παραγωγή αλουμινίου

Μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, που η παραγωγή προϊόντων αλουμινίου είναι τεράστια, προηγήθηκαν πολλά βήματα που καθόρισαν την πορεία του μετάλλου. Το αλουμίνιο είναι ένα εύκολα επεξεργάσιμο μέταλλο και με την τεχνογνωσία που απέκτησαν οι άνθρωποι μέσα στα χρόνια, κατόρθωσαν να το εξελίξουν και να φτάσουν τις δυνατότητές του σε δυσθεώρητα ύψη. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το αλουμίνιο έχει ως πηγή του τον βωξίτη. Για να είναι ο βωξίτης οικονομικά εκμεταλλεύσιμος, χρειάζεται να έχει περιεκτικότητα σε αλουμίνα άνω του 55%. Μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης παράγεται αυτό που αναφέρουμε ως πρωτόχυτο αλουμίνιο.

 

maziki-paragogi-profil-alouminiou

 

Ένας άλλος τρόπος παραγωγής αλουμινίου είναι μέσω της επανάτηξης ή επαναχύτευσης του λεγόμενου scrap αλουμινίου, κομματιών δηλαδή που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί (κομμάτια από παλιά κουφώματα αλουμινίου, κουτιά αναψυκτικών, μέρη αυτοκινήτων που έχουν αλουμίνιο κ.λ.π). Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η παραγωγή του δευτερόχυτου αλουμινίου, το οποίο διατηρεί όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του πρωτόχυτου.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η δυνατότητα του μετάλλου να επιδέχεται πληθώρα κατεργασιών χωρίς να χάνει τα χαρακτηριστικά του, έδωσε τεράστια ευελιξία σχετικά με τη χρήση του. Ακόμη, η ικανότητα του αλουμινίου να δημιουργεί μεγάλη ποικιλία κραμάτων συνέβαλε στην εκτεταμένη του χρήση όχι μόνο στη βιομηχανία αλλά και στην αεροναυπηγική.

Η εποχή του αλουμινίου

Για πολλούς ζούμε στην εποχή του αλουμινίου. Το υλικό αυτό είναι παρόν σχεδόν σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας. Από κατασκευές υψηλής κλίμακας μέχρι τα μέσα μεταφοράς και από κουφώματα αλουμινίου μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές και συσκευασίες προϊόντων που καταναλώνουμε, το αλουμίνιο βρίσκεται παντού και κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Επιπλέον, πρόκειται για ένα 100% ανακυκλώσιμο μέταλλο, κάτι που συμβάλλει θετικά στον αγώνα για ένα καλύτερο περιβάλλον. Ειδικά στις μέρες μας που υπάρχει μια οργανωμένη διακρατική κατεύθυνση προς μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το αλουμίνιο αποτελεί ένα μέταλλο που καλύπτει όλες αυτές τις απαιτήσεις. Διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του και επιδεχόμενο αλλεπάλληλες ανακυκλώσεις που διευρύνουν τον κύκλο ζωής του, το αλουμίνιο είναι το «πράσινο» μέταλλο κατάλληλο για μια πληθώρα  εφαρμογών.

 

 

Η ανθρωπότητα όπως την γνωρίζουμε σήμερα, δε θα ήταν ίδια χωρίς το μέταλλο για το οποίο είχε μιλήσει στις αρχές του 19ου αιώνα ο σερ Χάμφρι Ντέιβι.

Οφείλουμε πολλά σε όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε η χρήση του να αλλάξει την ιστορία του σύγχρονου κόσμου. Μέσα από τις αξίες της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας το αλουμίνιο είναι πιο επίκαιρο και χρήσιμο από ποτέ!

 

Συντάκτης άρθρου

Marketing Department
Marketing Department

Μάθετε περισσότερα