10 ερωταπαντήσεις για τη σημασία των κουφωμάτων σου

Απαντούμε στις σημαντικότερες ερωτήσεις σου σε σχέση με την αλλαγή των παλιών σου κουφωμάτων.
Marketing Department
Updated
5’ ανάγνωση
10 ερωταπαντήσεις για τη σημασία των κουφωμάτων σου

Όπως συνηθίζουν να λένε, «κάθε αρχή και δύσκολη». Αυτό φαίνεται πως ισχύει και για την απόφαση αγοράς νέων κουφωμάτων. Επειδή γνωρίζουμε πώς νιώθεις και ίσως σου φαντάζουν όλα «βουνό»,  ετοιμάσαμε μια 10άδα ερωταπαντήσεων και εξηγούμε με σαφήνεια όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Ygrasia parathuro_533435507

1. Τα κουφώματά μου έχουν παλιώσει. Yπάρχει, όμως, λόγος να επενδύσω σε καινούργια;

Τα παλιά κουφώματα παρουσιάζουν φθορές που, σε βάθος χρόνου, όλο και αυξάνονται. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα τα κουφώματά σου να μην σου προσφέρουν τα ίδια επίπεδα θερμομόνωσης, υδατοστεγάνωσης, ηχομείωσης και ασφάλειας σε σχέση με κάποια χρόνια πριν. Η επένδυση σε καινούργια κουφώματα, όχι μόνο θα βελτιώσει αισθητά τις συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι σου, αλλά θα σου εξοικονομήσει και χρήματα, καθώς μειώνεις κατά πολύ τις ενεργειακές απώλειες και άρα τους λογαριασμούς σου. Επιπλέον, με ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου διασφαλίζεις σταθερή απόδοση για τουλάχιστον 3 δεκαετίες!

ypnodomatio_248265808

2. Από πού να ξεκινήσω; Τι είδους κουφώματα είναι τα κατάλληλα για εμένα;

Όποια επιλογή και να κάνεις έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Αν για παράδειγμα ζεις σε ένα διαμέρισμα περιορισμένων τετραγωνικών, τότε η επιλογή συρόμενων κουφωμάτων είναι ίσως καταλληλότερη, καθώς «γλιτώνεις» αρκετό χώρο. Ακόμη, σημαντικός παράγοντας είναι η τοποθεσία της κατοικίας σου.  Αν για παράδειγμα η κατοικία σου βρίσκεται κοντά σε έναν θορυβώδη δρόμο, τα ανοιγόμενα ή ανασυρόμενα είναι η καλύτερη επιλογή λόγω της ενισχυμένης ηχομείωσης που προσφέρουν.

Parathuro dasos_269553751

3. Ένας φίλος πήρε ανοιγόμενα. Μήπως να πάρω κι εγώ τέτοια;

Τα ανοιγόμενα κουφώματα είναι μια ιδιαίτερα αξιόπιστη επιλογή, καθώς παρέχουν υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης, υδατοστεγάνωσης και ηχομείωσης. Ωστόσο, αν στο σπίτι σου έχεις μεγάλα ανοίγματα παραθύρων, τότε ίσως πρέπει να επανεξετάσεις τα κριτήριά σου, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση – ειδικά αν μιλάμε για άνοιγμα άνω των 2m – τα συρόμενα ή ανασυρόμενα κουφώματα είναι αυτό που ψάχνεις.

Spiti kaskol_304129838

4. Ακούω κατά καιρούς να λένε πολλά για τη θερμομόνωση. Πώς θα καταλάβω ποιο κούφωμα είναι καλύτερο σε αυτό τον τομέα;

Στις μέρες μας η θερμομόνωση είναι το Α και το Ω για ένα κούφωμα, καθώς μέσω αυτής επιτυγχάνεται θερμική άνεση και ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες. Για να κατανοήσεις αν το κούφωμα που επέλεξες έχει καλά επίπεδα σε αυτό τον τομέα, θα πρέπει να ζητήσεις τον συντελεστή θερμοπερατότητας Uw. Όσο μικρότερη είναι η τιμή του Uw, τόσο υψηλότερη θερμομόνωση προσφέρει συνολικά το παράθυρο (το τζάμι μαζί με το κούφωμα). Τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν εξαιρετικά επίπεδα θερμομόνωσης (ξεχωριστά, για το προφίλ αλουμινίου ο συντελεστής είναι τo Uf, ενώ για το τζάμι το Ug) και παράλληλα δεν στερούνται ποικιλίας σχεδιαστικών επιλογών. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι λόγω της σταθερότητας των μηχανικών ιδιοτήτων του αλουμινίου, τα κουφώματα παρέχουν υψηλά επίπεδα αεροστεγανότητας, κάτι που επηρεάζει θετικά και τη συνολική θερμομόνωση που προσφέρουν.

S650_epidapedio_ultra HD

5. Τι εννοούμε λέγοντας ενεργειακά κουφώματα;

Με τον όρο ενεργειακά κουφώματα εννοούμε τα κουφώματα με θερμοδιακοπή, που έχουν δηλαδή μονωτικό υλικό μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού μέρους του προφίλ. Συνήθως, το υλικό αυτό είναι το πολυαμίδιο – σε συνδυασμό με επιπλέον εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται, όπως λάστιχα, energy bars κ.λπ. - και παίζει κομβικό ρόλο στην αποτροπή θερμικών απωλειών από έναν χώρο. Εκτός από τη θερμομόνωση, τα ενεργειακά κουφώματα προσφέρουν εξαιρετικά επίπεδα ηχομόνωσης και υδατοστεγάνωσης, παρέχοντας μια ολιστική λύση για κάθε χώρο.

Koumparas oikogeneia_386105133_

6. Οπότε, εκτός από ενέργεια, γλιτώνω και χρήματα;

 

Ξεκάθαρα! Το βασικό ατού των ενεργειακών κουφωμάτων είναι ότι μειώνουν την ενέργεια που καταναλώνεται στο σπίτι σου καθημερινά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των λογαριασμών. Σε μια εποχή γενικευμένης ενεργειακής κρίσης, με υψηλό κόστος ενέργειας, η επιλογή ενεργειακών κουφωμάτων θα αποδειχτεί κίνηση ματ!

Spiti akoustika_503715242

7. Τι άλλο χρειάζεται να προσέξω εκτός από τη θερμομόνωση;

Όπως σου αναφέραμε και παραπάνω, εκτός από τη θερμομόνωση, υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία πρέπει να αξιολογήσεις, πριν πάρεις την τελική σου απόφαση. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ηχομόνωση των κουφωμάτων σου, καθώς κρατούν μακριά τους ενοχλητικούς θορύβους. Για να γνωρίζεις τι επίπεδα ηχομόνωσης προσφέρει το σύστημα που θα επιλέξεις, ζήτησε τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις που αποδεικνύουν τα επίπεδα μείωσης dB που προσφέρει.

Εκτός από την ηχομόνωση που είναι απαραίτητη, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ένα ακόμη μετρήσιμο στοιχείο που οφείλεις να λάβεις υπόψη είναι η αντίσταση σε διάρρηξη. Μέσα από αυστηρούς ελέγχους πιστοποιείται η αντοχή σε προσπάθειες παραβίασης. Έτσι, προκύπτει η κλάση αντιδιάρρηξης (κλάση της κλίμακας RC – όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο υψηλότερη προστασία, π.χ. RC2, RC3 κλπ.) βάσει της οποίας αξιολογείται η συμπεριφορά του κουφώματος σε τέτοιου είδους συνθήκες και καταστάσεις.

Anakuklosi_75845911

8. Και το περιβάλλον; Θα είναι eco friendly τα κουφώματά μου;

Θα είναι eco-friendly αν κάνεις τη σωστή επιλογή. Τα ενεργειακά συστήματα αλουμινίου της ALUMIL παράγονται από τουλάχιστον 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δαπανάται πολύ λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο αποτύπωμα για το περιβάλλον. Άλλωστε, να έχεις υπόψιν ότι το αλουμίνιο είναι ένα μέταλλο με αέναη ανακυκλωσιμότητα.  Το χαρακτηριστικό του αυτό το καθιστά ιδιαίτερα φιλικό περιβαλλοντικά, μιας και για την παραγωγή του δευτερόχυτου αλουμινίου (που προκύπτει μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, διαλογής σκραπ και επαναχύτευσης) η ενέργεια που απαιτείται είναι κατά 95% λιγότερη από ό,τι για το πρωτόχυτο!

Kataskeuastis_248337362

9. Ωραία. Με βάση όσα διαβάζω, η αλλαγή των κουφωμάτων μου μάλλον είναι μονόδρομος. Πού θα βρω κατασκευαστή;

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Πολλοί θα σου πουν να ψάξεις στο διαδίκτυο ή ότι οι καλοί κατασκευαστές βρίσκονται μόνο «στόμα με στόμα». Άλλοι θα σε προτρέψουν να αναζητήσεις στη γειτονιά σου. Επειδή όμως δεν θέλουμε να σε μπερδέψουμε και να χάσεις άπειρο χρόνο ψάχνοντας, σου «συστήνουμε» το My Windows! Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρωτοποριακή πλατφόρμα της ALUMIL, που σε βοηθάει να βρεις γρήγορα και εύκολα αξιόπιστο κατασκευαστή, με βάση την τοποθεσία σου. Εσύ απλά συμπληρώνεις μερικά στοιχεία σε σχέση με τα κουφώματα που θέλεις να εγκαταστήσεις, αναφέρεις την τοποθεσία του χώρου σου και έπειτα έχεις στα χέρια σου επιλογές κατασκευαστών κοντά σου. Επιλέγεις σε ποιους θα στείλεις αίτημα και μέσα σε σύντομο διάστημα εκείνοι σου απαντούν στέλνοντας την προσφορά τους. Τέλειο;

energy efficiency_216247136

10. Τελικά ήταν πιο εύκολο από ό,τι φανταζόμουν. Κάτι τελευταίο: Αξίζει να αναζητήσω χρηματοδότηση από τα προγράμματα Εξοικονομώ;

Όχι απλώς αξίζει, αλλά σχεδόν… επιβάλλεται! Tα ετήσια προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης Εξοικονομώ προσφέρουν σημαντική οικονομική υποστήριξη (σε ποσοστά έως και 70-75%) και δίνουν τη δυνατότητα ολοκληρωμένων λύσεων και παρεμβάσεων. Τα κουφώματα παίζουν ρόλο-κλειδί σε κάθε πρωτοβουλία ενεργειακής αναβάθμισης ενός χώρου. Άλλωστε, είναι αυτά που μέσω της απόδοσής τους συμβάλλουν καθοριστικά στη θερμική άνεση που αισθάνεται κανείς εντός της οικίας του. Μάλιστα, ανάλογα με τα ενεργειακά κουφώματα που θα επιλέξεις, μπορείς να εξοικονομήσεις ενέργεια έως και 50%! 

Τώρα γνωρίζεις ό,τι χρειάζεται!

 

➡️Μην καθυστερείς! Σήκωσε το τηλέφωνό σου, κάλεσε την ALUMIL και κλείσε ραντεβού για επίσκεψη σε ένα showroom της εταιρείας, όπου θα έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά τα προηγμένα της προϊόντα, να μιλήσεις με εξειδικευμένους συμβούλους και να κάνεις το πρώτο βήμα για τα νέα σου κουφώματα!

 

 

 

 

 

 


 

Συντάκτης άρθρου

Marketing Department
Marketing Department

Μάθετε περισσότερα