Παράθυρο – Από τον 20ο στον 21ο αιώνα

Μια ιστορική αναδρομή στην κατασκευή που διαμόρφωσε τη σύγχρονη δόμηση και επηρέασε τις ζωές των ανθρώπων.
Marketing Department
Updated
4’ ανάγνωση
Παράθυρο – Από τον 20ο στον 21ο αιώνα

Το παράθυρο, ως κατασκευή, αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες δομικές εξελίξεις για την πορεία και την ευημερία των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της γης. Για να φτάσουμε στο σήμερα, που το παράθυρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κτιριακής κατασκευής, μεσολάβησαν πολλά στάδια και πλήθος τροποποιήσεων.

goniako-sistima-alouminiou

Ποικιλία υλικών και νέες τεχνολογίες τζαμιών

Με την πάροδο του χρόνου, οι εξελίξεις στον τομέα της αρχιτεκτονικής αλλά και της τεχνολογίας των υαλοπινάκων, οδηγούν σε παράθυρα με τζάμια δίχως χωρίσματα (καΐτια), που προσφέρουν εξαιρετικό και ενιαίο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπουν τα παράθυρα σε ευνοϊκές πύλες εισόδου του φυσικού φωτός.

Σιγά σιγά το αλουμίνιο καθιερώνεται στις κατασκευές και κυριαρχεί ως κορυφαία επιλογή των αρχιτεκτόνων σε όλο τον κόσμο. Τα πλεονεκτήματά του πολλά: ένα 100% ανακυκλώσιμο υλικό, με τεράστιες δυνατότητες επιφανειακής επεξεργασίας, μέγιστη αντοχή ενάντια στη σκουριά και τις φθορές και ταυτόχρονα ελαφρύ.

Παράλληλα με το αλουμίνιο, ένα ακόμα υλικό αποκτά δημοφιλία στον κλάδο των κουφωμάτων κατά τη δεκαετία του 1980: το uPVC. Τα λεγόμενα πλαστικά κουφώματα προσέλκυαν κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους, αλλά και της ενεργειακής απόδοσης που παρείχε το πλαστικό ως υλικό. Στις επόμενες δεκαετίες, τα κουφώματα αλουμινίου εκμεταλλεύτηκαν τις τεχνολογίες θερμοδιακοπής και έτσι σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν ενεργειακά τα πλαστικά αλλά και τα υπόλοιπα μεταλλικά κουφώματα.

Τα επιτεύγματα στον κατασκευαστικό κλάδο έδωσαν τη δυνατότητα για μεγάλα ανοίγματα. Το φως στον χώρο αποτελεί προαπαιτούμενο για κάθε σύγχρονη κατασκευή, ενώ τα συρόμενα παράθυρα που εξυπηρετούν πλέον την ανάγκη για εκτεταμένα παράθυρα και μπαλκονόπορτες έχουν έρθει στο επίκεντρο των σύγχρονων τάσεων. Ακόμη, τα συρόμενα παράθυρα συμβαδίζουν με τη μεγάλη αστικοποίηση, καθώς εξοικονομούν χώρο στα διαμερίσματα των πόλεων.

anoigomena-sistimata-pergkolas

Το μέλλον για το παράθυρο είναι εδώ

Κατά τον 21ο αιώνα κυριαρχεί πλέον ο μινιμαλισμός στις αρχιτεκτονικές κατασκευές ανά τον κόσμο. Τα παράθυρα γίνονται ακόμα πιο μεγάλα και εντυπωσιακά και την ίδια στιγμή απαιτείται όλο και μικρότερο πλάτος του κουφώματος. Το αισθητικό αποτέλεσμα αποκτά ιδιαίτερο ειδικό βάρος, ενώ η ανάγκη για κορυφαίες  ενεργειακές και όχι μόνο επιδόσεις ωθεί τις εταιρείες κατασκευής κουφωμάτων και τζαμιών στην αναζήτηση νέων τεχνολογιών που θα παρέχουν υψηλότερα επίπεδα θερμομόνωσης, υδατοστεγανότητας, ηχομόνωσης αλλά και προστασίας από διάρρηξη.

Το σύγχρονο παράθυρο είναι ένα βασικό κομμάτι του σπιτιού και δίνει χαρακτήρα σε έναν χώρο. Υπάρχει μια μεγάλη πληθώρα τυπολογιών και υλικών για να επιλέξουμε. Το διακύβευμα ωστόσο παραμένει σταθερά το ίδιο και μάλιστα τριπλό:

  1. προστασία από τα καιρικά φαινόμενα,
  2. προστασία από επίδοξους διαρρήκτες
  3. είσοδος άπλετου φωτός στο εσωτερικό του κτιρίου.

Όταν πληρούνται τα τρία παραπάνω κριτήρια, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για έναν απόλυτα επιτυχημένο συνδυασμό ποιότητας, ασφάλειας και λειτουργικότητας. Το παράθυρο παραμένει μια διαχρονική καινοτομία, που με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται και βελτιώνει τη ζωή μας. Ο χρόνος θα δείξει ποιες θα είναι οι νέες αλλαγές που θα προκύψουν και πώς θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Συντάκτης άρθρου

Marketing Department
Marketing Department

Μάθετε περισσότερα