Το παράθυρο στα έργα του ζωγράφου Edward Hopper

O Edward Hopper είναι ένας από τους διασημότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη, που με το έργο του καθόρισε την εικονογραφία μιας ολόκληρης εποχής.
Marketing Department
Updated
5’ ανάγνωση
Το παράθυρο στα έργα του ζωγράφου Edward Hopper

O Edward Hopper είναι ένας από τους διασημότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη, που με το έργο του καθόρισε την εικονογραφία μιας ολόκληρης εποχής. O Hopper αποτύπωσε μέσα από τους πίνακές του την απόκοσμη πλευρά του αστικού τοπίου, τη μοναξιά των μεγαλουπόλεων και - στα πιο σύγχρονα έργα του – τις πολλαπλές εκφάνσεις της μεταπολεμικής Αμερικής.

01. Western motel, 1957

Western motel, 1957

"Western motel, 1957" (credit: "Edward Hopper - Western Motel" by mr.gian is licensed with CC BY 2.0)

Ένα από τα σταθερά μοτίβα που διαπνέει το έργο του Hopper είναι το παράθυρο. Σε πλήθος πινάκων του, συναντάμε ανθρώπους να στέκονται μπροστά από ένα παράθυρο, να κοιτούν έξω από αυτό ή απλώς να βρίσκονται σε έναν χώρο όπου το παράθυρο καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του πίνακα.

Εστιάζοντας περισσότερο σε μερικά έργα του Hopper, διακρίνει κανείς την αγάπη του δημιουργού για μεγάλα ανοίγματα παραθύρων. Άλλοτε το φυσικό φως περνάει ελεύθερα στον χώρο (π.χ. στο έργο “Office in a small city”) και άλλοτε τα φώτα της νύχτας διαπερνούν τα μεγάλα τζάμια των καφέ ή εστιατορίων της Νέας Υόρκης (“Automat”, “Nighthawks”), φωτίζοντας στιγμές ανάμεσα σε αγνώστους, στους λαβυρίνθους της μεγάλης πόλης.

02. Automat, 1927

Automat, 1927

"Automat, 1927" credit: "Edward Hopper - Automat" by irinaraquel is marked under CC PDM 1.0

Παρατηρώντας τα μεγάλα παράθυρα στους πίνακες του Hopper, μοιάζουν να είναι και αυτά πρωταγωνιστές μαζί με τους ήρωές του. Είναι σαν μια άτυπη συνομιλία του εσωτερικού με το εξωτερικό περιβάλλον, όπου το παράθυρο γίνεται η γέφυρα που ενώνει τους δύο κόσμους και διατηρεί την ισορροπία.

03. Nighthawks, 1942

Nighthawks, 1942

"Nighthawks, 1942" credit: "Nighthawks (1942) - Detail - Edward Hopper (1882 - 1967)" by UGArdener is licensed with CC BY-NC 2.0

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η επιλογή αυτή του Hopper λειτουργεί ως μια δήλωση για την ανάγκη επικοινωνίας των ανθρώπων. Τα μεγάλα και ανοιχτά παράθυρα ήταν ανέκαθεν ένα μέσο που ένωνε τον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής με το περιβάλλον γύρω του, κάνοντάς τον κοινωνό μιας συλλογικής εμπειρίας.

04. Office in a small city, 1953

Office in a small city, 1953

“Office in a small city, 1953” credit: "Edward Hopper - Office in a Small City [1953]" by Gandalf's Gallery is licensed with CC BY-NC-SA 2.0

Ο Edward Hopper γνώρισε την αναγνώριση εν ζωή και απέσπασε βραβεία κατά τις δεκαετίες του ’40 και του 50’, προτού τα φώτα πέσουν πάνω στο ρεύμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στη ζωγραφική, που εκείνη την εποχή κέρδιζε έδαφος από τους ρεαλιστές ζωγράφους όπως αυτός. 

Ωστόσο, η δημοφιλία του διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά τον θάνατό του, ακόμα και στον καιρό του Διαδικτύου στον οποίο ζούμε, τα έργα του βρίσκονται παντού και μοιάζουν πιο ζωντανά από ποτέ. Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για έναν ζωγράφο που αποτύπωσε με ποιητικό τρόπο την αποξένωση και την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων,  σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που αποτελούν άλυτα αινίγματα στην εποχή μας.

05. Morning Sun, 1952

Morning Sun, 1952

"Morning Sun, 1952" credit: "Morning Sun" by lluisribesmateu1969 is licensed with CC BY-NC 2.0

Κι αν οι ήρωες του Hopper έχουν ενίοτε μια γλυκιά μελαγχολία, ή είναι χαμένοι στις δαιδαλώδεις διαδρομές των σκέψεών τους, το παράθυρο βρίσκεται πάντα εκεί για να δίνει ανάσα και να προσφέρει μια διέξοδο από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Lap pool House

Lap pool House

Για να εμπνευστείτε περισσότερο και να δείτε τα εντυπωσιακά ανοίγματα παραθύρων, ακολουθήστε τον σύνδεσμο παρακάτω:

Ιστορική αναδρομή στο παράθυρο

Για μια ιστορική αναδρομή πατήστε εδώ.

Συντάκτης άρθρου

Marketing Department
Marketing Department

Μάθετε περισσότερα