Έξυπνοι τρόποι για να ενισχύσετε το φυσικό φως στο σπίτι σας

Η ενίσχυση του φυσικού φωτός στον χώρο σας, βελτιώνει την καθημερινότητά σας.
Marketing Department
Updated
4’ ανάγνωση
Έξυπνοι τρόποι για να ενισχύσετε το φυσικό φως στο σπίτι σας
Το φυσικό φως έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση σε έναν χώρο, βελτιώνει τη διάθεση και… είναι δωρεάν! Η ενίσχυσή του αποτελεί μια πράξη ευεργετική και, πέρα από τα ξεκάθαρα οφέλη, συμβάλλει σε μια καθημερινότητα με μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση, κάτι πολύτιμο σε μια εποχή ενεργειακής ανασφάλειας.

Υπάρχουν τρόποι ενίσχυσης του φυσικού φωτός σε έναν χώρο. Παρακάτω, παραθέτουμε μερικά χρήσιμα παραδείγματα, που, αν εφαρμοστούν, μπορούν να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
exipnoi-tropoi-3

Φωτεινότερα χρώματα στους τοίχους

Αν θεωρείτε ότι το χρώμα του τοίχου σας δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στο ζήτημα του φυσικού φωτισμού, ίσως είναι καλύτερο να αναθεωρήσετε, καθώς κάθε χρώμα που επιλέγουμε διαθέτει έναν δείκτη ανάκλασης φωτός (Light Reflectance Value), βάσει του οποίου καθορίζεται το πόσο αντανακλά ή απορροφά το φως που δέχεται. Όσο πιο φωτεινό χρώμα επιλέγουμε, τόσο ο δείκτης αυτός ανεβαίνει (π.χ. το λευκό βρίσκεται στο 100%) και επομένως, το φως που πέφτει στον τοίχο μας διαχέεται στον υπόλοιπο χώρο.

exipnoi-tropoi-2

Ο παράγοντας έπιπλα

Τα έπιπλα του σπιτιού παίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο στο πόσο φωτεινό ή μη είναι. Αρχικά, θα ήταν καλό να αξιολογήσετε εάν τα έπιπλά σας καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από ό,τι θα έπρεπε με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας σας. Αυτό έχει τη σημασία του, καθώς ένας χώρος ο οποίος «πνίγεται» από τα έπιπλα «αναδίδει» αντίστοιχα μια πιο αποπνικτική αίσθηση, μοιάζει μικρότερος και κατ’ επέκταση σκοτεινότερος. Ακόμη, η επιλογή πιο minimal επίπλων και φωτεινότερων αποχρώσεων σε αυτά, είναι σίγουρο πως θα βοηθήσει. Τέλος, μια κουζίνα σε λευκό χρώμα, θα δώσει αίσθηση καθαρότητας στον χώρο και θα ενισχύσει σημαντικά τη διάχυση φυσικού φωτός.

exipnoi-tropoi-M630_hotel-room_ultra

Minimal κουφώματα για περισσότερο φως

Τα κουφώματά σας, μαζί με το τζάμι τους, αποτελούν τις σημαντικότερες πύλες εισόδου φυσικού φωτός. Για να αυξήσετε τα επίπεδά του στον χώρο, είναι μείζονος σημασίας να επιλέξετε κουφώματα με λεπτά προφίλ, που ευνοούν την ανεμπόδιστη διέλευση περισσότερου φωτός. Τα σύγχρονα ενεργειακά συστήματα αλουμινίου είναι ιδανικά για κάτι τέτοιο, καθώς συνδυάζουν τη minimal σχεδίαση (άρα ελάχιστο εμφανές αλουμίνιο) με υψηλές επιδόσεις. Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αντικατάσταση των παλιών σας κουφωμάτων και έχετε ως προτεραιότητά σας τον επαρκή φυσικό φωτισμό, τότε τα κουφώματα αλουμινίου είναι μονόδρομος.

exipnoi-tropoi-5

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Οι καθρέφτες, εκτός από την αισθητική τους αξία και την πρακτική χρήση τους, αντανακλούν το φως, κάνοντας έναν χώρο να δείχνει φωτεινότερος και μεγαλύτερος. Μπορείτε να τους τοποθετήσετε οπουδήποτε, ωστόσο είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα παράθυρο στο σαλόνι σας και να τοποθετήσετε απέναντί του έναν καθρέφτη. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι αυτή η μικρή αλλαγή θα βελτιώσει τα επίπεδα φυσικού φωτός στον χώρο και θα του προσδώσει φινέτσα και στυλ.

exipnoi-tropoi-6

Ένας τακτοποιημένος χώρος πάντα κερδίζει

Σχετίζεται η ακαταστασία με το πόσο φωτεινός δείχνει ένας χώρος; Και όμως σχετίζεται. Γιατί,  η έντονη ακαταστασία, τα πράγματα που είναι άναρχα τοποθετημένα ή η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων κάνουν αυτόματα έναν χώρο να μοιάζει μικρότερος και δυσχεραίνουν τη διάχυση του φυσικού φωτός. Εκεί έγκειται και η αξία του λεγόμενου decluttering.

Βρείτε κουτιά αποθήκευσης, τοποθετήστε τα σκόρπια βιβλία και περιοδικά σε ράφια, προσθέστε επιπλέον κρεμάστρες για μπουφάν και παλτό, συμμαζέψτε τυχόν ρούχα που βρίσκονται σε σημεία που δεν θα έπρεπε και – ίσως το πιο σημαντικό – ξεκινήστε να πετάτε αντικείμενα που έχουν «κατασκηνώσει» για καιρό στα δωμάτια του σπιτιού σας, χωρίς να έχουν κάποιον συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης εκεί. Δώστε «ανάσα» στον χώρο σας και αυτός θα σας το ανταποδώσει με μια αίσθηση ηρεμίας και, φυσικά, με περισσότερο φως.

exipnoi-tropoi-1

Φυσικό φως για καλύτερη διάθεση

Ένας καλά φωτισμένος – με φυσικό τρόπο – χώρος αντανακλά μια αίσθηση ηρεμίας και συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη διάθεση όσων ζουν σε αυτόν. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το ηλιακό φως βοηθά στην αύξηση της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που, μεταξύ άλλων, επηρεάζει την ισορροπία της διάθεσης, της όρεξης και της μνήμης. Προχωρήστε σε μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τον φυσικό φωτισμό και είναι βέβαιο πως θα διαπιστώσετε βελτίωση και στον τομέα της διάθεσης, κάτι που θα έχει  αποτύπωμα στη γενικότερη αίσθηση του well-being στην καθημερινότητά σας.

Η αξία του φυσικού φωτός στον χώρο

Ένα άρθρο που σας δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τον φυσικό φωτισμό, πριν προχωρήσετε σε αγορά νέων κουφωμάτων για την κατοικία σας.

Συντάκτης άρθρου

Marketing Department
Marketing Department

Μάθετε περισσότερα