Χρήσιμα tips για τον καθαρισμό των κουφωμάτων αλουμινίου

Διατηρήστε τα κουφώματά σας σε άψογη κατάσταση, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια.
Marketing Department
Updated
5’ ανάγνωση
Χρήσιμα tips για τον καθαρισμό των κουφωμάτων αλουμινίου

Τα κουφώματα στο σπίτι μας είναι μια σημαντική επένδυση και η διατήρηση της καλής τους κατάστασης μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τα καθαρίζουμε με σωστό και ασφαλή τρόπο και να φροντίσουμε για άρτια συντήρηση των κουφωμάτων αλουμινίου. Ο καθαρισμός και το γυάλισμα κουφωμάτων είναι “εργασίες” που μπορεί να κάνει ο καθένας και διασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα αλουμινίου, ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, που μπορούν να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του καθαρισμού:

Με ένα σκουπάκι καθαρίστε τη βρωμιά ή τυχόν φύλλα που έχουν μαζευτεί στον οδηγό του κουφώματος, στο κάτω μέρος.

Αυτή είναι μια ενέργεια που αν δεν την αμελείτε, τότε τα κουφώματά σας θα κρατήσουν τη λειτουργικότητά τους σε υψηλά επίπεδα. Μην ξεχνάτε ότι ο οδηγός του κουφώματος είναι ένα σημείο στο οποίο μπορεί με τον καιρό να μαζέψει σκόνη ή μικρά σκουπιδάκια. Κρατώντας τον καθαρό διευκολύνετε το κούφωμά σας κατά το άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας και προλαμβάνετε τη συσσώρευση στρώματος σκόνης.

xrisima-tips-2

Χρησιμοποιήστε μαλακό πανί ή πανάκι με μικροΐνες βουτώντας το σε ζεστό νερό και σαπούνι και περάστε όλες τις επιφάνειες των παραθύρων σας.

Το πέρασμα των κουφωμάτων αλουμινίου σας με ένα πανί είναι μια πολύ χρήσιμη διαδικασία που συμβάλλει καθοριστικά στην εμφάνισή τους. Απλά νερό και σαπούνι είναι όσα χρειάζεστε. Αποφύγετε  καθαριστικά ή διαβρωτικά προϊόντα, καθώς αυτά είναι πιθανόν μακροπρόθεσμα να καταστρέψουν το φινίρισμα

Τί να ΜΗΝ κάνετε κατά τον καθαρισμό των κουφωμάτων αλουμινίου σας.

Αφού αρχίσετε να βάζετε στο πρόγραμμά σας την περιποίηση των κουφωμάτων αλουμινίου σας, είναι σίγουρο ότι θα δείτε εξαιρετικά αποτελέσματα και μάλιστα πολύ σύντομα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται απλώς προσοχή σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε κατά τον καθαρισμό, αλλά απαιτείται προσοχή και στο τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε. Αυτό το τονίζουμε καθώς το να προσπαθεί κανείς να καθαρίσει τα κουφώματά του με λάθος τρόπους μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές με το να μην τα καθαρίζει!

Για παλιότερα κουφώματα αλουμινίου με κηλίδες ρύπων οι οποίες δεν καθαρίζουν, μην χρησιμοποιήσετε σύρμα.

Σε μερικές περιπτώσεις, ύστερα από χρόνια, μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες είτε από ρύπους είτε από τις καιρικές συνθήκες. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, αποφύγετε τη χρήση σύρματος, καθώς αυτό μπορεί να φθείρει την εξωτερική επιφάνεια του κουφώματος. Προσπαθήστε να επιμείνετε με ένα απαλό πανάκι καθαρισμού και ζεστό νερό. Να σημειωθεί ότι ο καθαρισμός και η γενικότερη φροντίδα των κουφωμάτων, είναι πολύ σημαντικά, καθώς διαφορετικά, σε βάθος χρόνου, μπορεί να υπάρξει διάβρωση και αυτό δύναται να επιφέρει δυσάρεστες καταστάσεις και δαπανηρές αλλαγές. Σε περίπτωση διάβρωσης, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την κατάσταση με τον τρόπο που αναφέρουμε παραπάνω, ειδάλλως ίσως να χρειαστεί να προγραμματίσετε αντικατάσταση, καθώς κουφώματα που έφτασαν να διαβρωθούν σημαίνει ότι ίσως έχουν παραμεληθεί για εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, είναι πιθανόν να έχουν επηρεαστεί τα θερμομονωτικά τους χαρακτηριστικά και η απόδοσή τους να μην βρίσκεται στα επίπεδα που θα ήταν εάν λάμβαναν έστω την ελάχιστη φροντίδα που χρειάζονται.

Για καινούρια κουφώματα αλουμινίου, αποφύγετε τη χρήση καθαριστικών ή άλλων σκευασμάτων που είναι πιθανό να βλάψουν την επιφάνεια και να προκαλέσουν κάποιου είδους φθορά.

Τα καινούργια κουφώματα αλουμινίου έχουν ελάχιστες ανάγκες φροντίδας. Δεν χρειάζεται να προβείτε σε δραστικές ενέργειες καθαρισμού, παρά μόνο να τα διατηρείτε σε ένα άρτιο επίπεδο χρησιμοποιώντας απλό πανί ή πανί με μικροΐνες και νερό ή νερό με λίγο σαπούνι.

xrisima-tips-3

Μη χρησιμοποιείτε λάστιχο ποτίσματος ή μηχάνημα υψηλής πίεσης για το πλύσιμο.

Προτείνουμε να αποφεύγετε τη χρήση υψηλής πίεσης νερού κατευθυνόμενη προς τα κουφώματά σας, καθώς μια τέτοια ενέργεια ενέχει τον κίνδυνο να αφήσει κάποιο σημάδι είτε στο κούφωμα είτε στο τζάμι. Προτιμήστε να έχετε δίπλα σας έναν κουβά με νερό ή εάν έχετε κάποιο λάστιχο, να ρίχνετε προσεκτικά νερό και μάλιστα με χαμηλή πίεση. Η σωστή συντήρηση των κουφωμάτων αλουμινίου σας περιλαμβάνει και το σωστό και προσεκτικό πλύσιμό τους.

xrisima-tips-1

Μην ξύνετε τις επιφάνειες των κουφωμάτων με αιχμηρό αντικείμενο.

Εάν δεν έχετε καθαρίσει τα κουφώματά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανόν να υπάρχουν σημεία που είναι δύσκολο να καθαριστούν απλώς με πανί, καθώς μπορεί να έχει δημιουργηθεί λεκές ή να έχει ξεραθεί κάποιο σκουπιδάκι επάνω τους. Μην επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε αιχμηρά αντικείμενα για να τα καθαρίσετε. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και να “τραυματίσει” το κούφωμα. Θα προτείναμε να βρέξετε ένα πανί με ζεστό νερό και να αρχίσετε να το περνάτε από το σημείο. Αφού το κάνετε αρκετές φορές, θα διαπιστώσετε ότι έχει αρχίσει να μαλακώνει και είναι ευκολότερο να καθαριστεί.

xrisima-tips-4

Καθαρά κουφώματα αλουμινίου – Μεγαλύτερη αντοχή σε βάθος χρόνου

Όλες οι παραπάνω συμβουλές – που ισχύουν τόσο για κουφώματα αλουμινίου που έχουν υποστεί επιφανειακή κατεργασία ηλεκτροστατικής βαφής όσο και για όσα έχουν περάσει από την κατεργασία της ανοδίωσης – δεν έχουν άλλο στόχο από το να σας θυμίσουν πως, με λίγη προσπάθεια από πλευράς σας, τα κουφώματα αλουμινίου του σπιτιού σας μπορούν να έχουν άψογη λειτουργία για δεκαετίες. Το αλουμίνιο είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό. Ακριβώς για αυτό η συντήρηση που απαιτούν τα κουφώματα αλουμινίου είναι ελάχιστη. Εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας δίνονται στο παρόν άρθρο τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν. Γιατί κουφώματα που είναι καθαρά είναι πάντα πιο λειτουργικά και διατηρούν στο έπακρο τις θερμομονωτικές τους ιδιότητες. Επίσης, κουφώματα που έχουν τοποθετηθεί με τον σωστό τρόπο και συντηρούνται επαρκώς αποδίδουν τόσο ενεργειακά, όσο και σε επίπεδο εξοικονόμησης χρημάτων. Διατηρήστε τα σε καλή κατάσταση και τα οφέλη για την καθημερινότητά σας θα είναι πολλαπλά!

Συντάκτης άρθρου

Marketing Department
Marketing Department

Μάθετε περισσότερα