5 σύγχρονες κατοικίες στην Ελλάδα εντυπωσιάζουν με τη μοντέρνα σχεδίασή τους

Εμπνευστείτε από 5 μοντέρνες κατοικίες που διαθέτουν προηγμένα κουφώματα ALUMIL.
Marketing Department
Updated
7’ ανάγνωση
Σαλόνι με ξύλινο δάπεδο και minimal κουφώματα αλουμινίου

Όσοι βρίσκεστε σε φάση ανακαίνισης ή αγοράς σπιτιού είναι σίγουρο ότι αναζητάτε πηγές έμπνευσης για τον νέο σας χώρο. Το σπίτι μας είναι προέκταση του εαυτού και της αισθητικής μας, οπότε η σχεδίασή του αντικατοπτρίζει ποιοι είμαστε και είναι καθοριστικός παράγοντας της καθημερινότητάς μας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 5 σύγχρονα έργα Ελλήνων αρχιτεκτόνων, που θα σας εντυπωσιάσουν με τη σχεδίασή τους, αλλά κυρίως θα σας δώσουν ιδέες για τη δική σας κατοικία. Κοινά τους χαρακτηριστικά; Η απαράμιλλη αισθητική, τα εντυπωσιακά ανοίγματα παραθύρων και η ισορροπία μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος.

Z House

Σε έναν ελαιώνα στο βορειανατολικό άκρο της Κέρκυρας, το ζητούμενο της δημιουργίας μιας κατοικίας με έντονο το φυσικό στοιχείο, αποτυπώθηκε με έναν σχεδιασμό που αντλεί από το εξωτερικό περιβάλλον και εμπνέει με τις λιτές γραμμές του.

Z House Εξωτερική νυτερινή όψη με θέα την πισίνα

Το Z House προσέφερε στην αρχιτεκτόνισσα Μαρία Δόξα τον τέλειο «καμβά», ώστε να «ζωγραφίσει» μια βίλα με τα «χρώματα» των Κερκυραϊκών λόφων και της θάλασσας του Ιονίου. Κοιτώντας το Z House από μακριά, φαντάζει σα να είναι φυτεμένο εντός του ελαιώνα, με τρόπο φιλικό και με απόλυτο σεβασμό στο εξωτερικό περιβάλλον. Ένα από τα πρώτα στοιχεία που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη είναι η πισίνα, η υπερχείλιση της οποίας μοιάζει να βρίσκεται ακριβώς στο όριο του λόφου, ενώ κοιτώντας την από το εσωτερικό ενώνεται στον ορίζοντα με το μπλε του Ιονίου.

Σαλόνι-με-ανοιχτό-Κούφωμα-και-Θέα-στην-Πισίνα

Ένα ακόμη στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό του Z House είναι οι ιδιαίτερα μεγάλες συρόμενες μπαλκονόπορτες αλουμινίου του πρώτου επιπέδου, που δίνουν την αίσθηση της ενοποίησης του εσωτερικού με το εξωτερικό περιβάλλον και ενισχύουν σε μέγιστο βαθμό, τόσο τον φυσικό φωτισμό της οικίας, όσο και την απαράμιλλη θέα προς τη θάλασσα. Στο εσωτερικό της κατοικίας κυριαρχεί η απλότητα και οι ίσιες γραμμές προσφέρουν την απαραίτητη αίσθηση ηρεμίας. Εδώ τα υλικά εναλλάσσονται με αρμονικό τρόπο. Από τις πλευρές της τσιμεντένιας τοιχοποιίας του επάνω ορόφου έως τις διάσπαρτες ξύλινες επιφάνειες, όλα εξυπηρετούν το αρχικό όραμα του μινιμαλισμού και της χαλάρωσης.

Το Z House είναι μια σύγχρονη μονοκατοικία που συνδυάζει την άνεση με την απλότητα και τη μοντέρνα σχεδίαση με το φυσικό τοπίο. Ένα υψηλών προδιαγραφών κτίριο που σχεδιάστηκε με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη διάδρασή του με τη φύση.

 

Κατοικία στο Χαλάνδρι

Minimal σχεδιασμός, μοντέρνα αισθητική και αυστηρά ίσιες γραμμές, συνθέτουν την εικόνα αυτής της ιδιωτικής κατοικίας στο Χαλάνδρι, με το εσωτερικό να αποπνέει γαλήνη και ηρεμία, που επιτυγχάνονται μέσω της λιτότητας.

Σαλόνι-με-Minimal-Διακόσμηση

Το οίκημα – αρχιτεκτονικό δημιούργημα των GEM Architects – μοιάζει να συνδιαλέγεται ανάμεσα σε δυο χαρακτηριστικά. Από τη μια η τσιμεντοκονία σε τοίχους και οροφή σε γκρι ανοιχτό χρώμα, λειτουργεί ως ένα σταθερό μοτίβο όλης της κατασκευής και από την άλλη το σύνολο που σχηματίζουν το τζάκι, τα έπιπλα και τα φωτιστικά σε σκούρες γήινες αποχρώσεις, παρέχουν αίσθηση στιβαρότητας, αλλά με μια αφαιρετική διάθεση.

Παιδικό δωμάτιο με κρεβάτι και βιβλιοθήκη.

Η γενική εικόνα συμπληρώνεται αρμονικά από τα κουφώματα λιτής και κομψής αισθητικής στο φυσικό χρώμα του ανοδιωμένου αλουμινίου, που εκμεταλλεύονται τα μεγάλα ανοίγματα και επιτρέπουν την ανεμπόδιστη είσοδο του φυσικού φωτός στο σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι μια κατοικία που εκπέμπει σιγουριά μέσα από την άνεση και την απλότητα, ενώ παράλληλα καταφέρνει να συνδυάσει την urban ατμόσφαιρα-έντονο στοιχείο των μεγάλων πόλεων-με μια ασκητικής λογικής διάταξη, χωρίς περιττές προσθήκες.

Lap Pool House

Η Τήνος χαρακτηρίζεται από τα γήινα χρώματα, το έντονο στοιχείο της πέτρας και το επικλινές του εδάφους της. Το Lap Pool House, έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Aristides Dallas Architects, παίρνει όλα τα στοιχεία ταυτότητας του νησιού και τα συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό του.

Σαλόνι-με-Θέα-τη-θάλασσα

Η λιτότητα που αποπνέει η Τήνος είναι εμφανής στις γραμμές του Lap Pool House, ενώ το οικοδόμημα αντλεί έμπνευση από τους βραχώδεις σχηματισμούς του εξωτερικού περιβάλλοντος . Κοιτώντας από μακριά την κατοικία μοιάζει να ενσωματώνεται στο φυσικό τοπίο, αφήνοντας ωστόσο το στίγμα του οράματος του αρχιτέκτονα. Τρεις μεγάλοι όγκοι από μπετόν ενώνονται με την οροφή εμφανούς σκυροδέματος και η γραμμική πισίνα που προεξέχει κεντρίζει την προσοχή, επεκτείνοντας νοητά το κτίριο προς τη θάλασσα, σαν ένας άτυπος διάλογος γήινου και υδάτινου στοιχείου.

Μοντέρνα-κουζίνα-με-Πάγκο-και-Τραπεζαρία

Στο εσωτερικό του Lap Pool House μάς οδηγεί η είσοδος που βρίσκεται στην εσοχή που σχηματίζει ο βράχος στο πιο ψηλό σημείου του οικοπέδου. Οι λιτές ευθείες γραμμές επεκτείνονται και εντός του οικήματος, ενώ η τσιμεντένια τοιχοποιία του εξωτερικού κελύφους συνεχίζει στο εσωτερικό δημιουργώντας μια αίσθηση συνέχειας και συνοχής. Τα εντυπωσιακά μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν το φως να διαχέεται ελεύθερα στον χώρο και η minimal κατασκευή των κουφωμάτων υπογραμμίζει διακριτικά την αίσθηση ελευθερίας που δίνει το κτίριο.

Olea House

Το Olea House έχει σχεδιαστεί με γνώμονα μια λέξη: αρμονία. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Façade έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάδειξη αυτού του στοιχείου, κάτι που είναι εμφανές σε κάθε πτυχή της οικίας.

Olea House Εξωτερική όψη με μεγάλου ανοίγματος Κούφωμα

Το βασικό ζητούμενο εδώ ήταν να θολώσουν τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται άψογα μέσα από το αίθριο, τους ημιυπαίθριους χώρους, αλλά και την εντυπωσιακή εσωτερική αυλή. Το τσιμέντο στην εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου και την τοιχοποιία, αντιπαραβάλλεται στους χώρους πρασίνου και φέρνει την ισορροπία.

Olea House Κουζίνα με στοιχεία από Μάρμαρο και Ξύλο

Στο εσωτερικό έχει επιτευχθεί ενοποίηση, με καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα να εντάσσονται σε έναν ενιαίο χώρο, που προσφέρει λειτουργικότητα και άνεση. Οι ιδιαίτερα μεγάλες μπαλκονόπορτες από αλουμίνιο ενισχύουν την είσοδο άπλετου φυσικού φωτός στον χώρο, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην αίσθηση της εξωστρέφειας, επιμηκύνοντας τα όρια του κτιρίου προς τα έξω. Οι λιτές γραμμές του Olea House, εξυπηρετούν το όραμα της ποιοτικής διαβίωσης και αναδεικνύουν την αξία της κατοικίας, ως μιας μοναδικής όασης ηρεμίας και προσωπικού στοχασμού για όσους διαμένουν σε αυτή.

Ρετιρέ στο Μαρούσι

Μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1990 στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο και η ανάγκη για μια ολική αναμόρφωση των χώρων, συνθέτουν τα κύρια συστατικά του έργου που ολοκλήρωσε ο αρχιτέκτονας Ελευθέριος Αμπατζής.

Ρετιρέ στο Μαρούσι Σαλόνι

Τα πάντα ξεκινούν από το άπλετο αθηναϊκό φως και το στοίχημα ήταν να διαμορφωθούν έτσι οι χώροι ώστε να διαχέεται ανεμπόδιστο σε όλο το σπίτι. Στον τωρινό σχεδιασμό το οίκημα αποκτά την εξωστρέφεια που χρειάζεται και οι χώροι “συνομιλούν” μεταξύ τους (καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα βρίσκονται σε έναν ενιαίο χώρο, με τον πάγκο της κουζίνας να δίνει έντονο στίγμα). Έτσι, αρκετοί εσωτερικοί τοίχοι κατεδαφίστηκαν και το φυσικό φως που λούζει την κατοικία λόγω της θέσης της, μπορεί να διαχέεται χωρίς εμπόδια.

Ρετιρέ στο Μαρούσι Κρεβατοκάμαρα

Σε όλη την έκταση της οικίας δεσπόζει το εντυπωσιακό ξύλινο δάπεδο, που είναι σα να αγκαλιάζει και να ζεσταίνει το πάτωμα. Σε αρμονική συνέχεια του ξύλινου δαπέδου συναντάμε έπιπλα – statements, πολλά από τα οποία σχεδιάστηκαν από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα: ο μπρούντζινος πολυέλαιος, η μεγάλη γυάλινη σφαίρα στον χάλκινο θόλο του καθιστικού, καθώς και το κυκλικό τραπέζι – επίσης από χαλκό – μπροστά από το τζάκι, όλα συνδέονται υποστηρίζοντας τη γενική αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας.

Τέλος, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σπιτιού είναι η απαράμιλλη θέα προς την Πεντέλη και τον Υμηττό. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η αρχιτεκτονική μελέτη αναδεικνύοντας τη βεράντα – μέσα από τα μεγάλα ανοίγματα με τις συρόμενες minimal μπαλκονόπορτες – στην οποία οδηγούν όλα ανεξαιρέτως τα δωμάτια, αλλά και με τη χρήση καθρεπτών που μοιάζει σα να μεταφέρουν το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό του σπιτιού μέσω των αντανακλάσεων.

Το σπίτι σας όπως το θέλετε

Τα πέντε παραπάνω παραδείγματα κατοικιών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντλήσετε έμπνευση και να σχεδιάσετε το νέο σας σπίτι. Όπως θα διαπιστώσατε, κοινός άξονας όλων των κατοικιών που παραθέσαμε είναι η λειτουργικότητα των χώρων και το άπλετο φυσικό φως. Στο πρώτο παίζουν κύριο ρόλο τόσο ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός όσο και τα τετραγωνικά που έχετε στη διάθεσή σας.  Ως προς το φως, εκεί είναι σημαντικό να εστιάσετε στα ανοίγματα παραθύρων της κατοικίας και να δώσετε έμφαση στη σωστή επιλογή κουφωμάτων, που θα επιτρέπουν στο φως να περνάει ανεμπόδιστο στο εσωτερικό.


Συντάκτης άρθρου

Marketing Department
Marketing Department

Μάθετε περισσότερα