Η Στρογγυλή Τράπεζα

 

 

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ., στο περιθώριο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης ArXellence 2, του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της ALUMIL, διοργανώθηκε η στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Αναζητώντας το εφικτό και το υποχρεωτικό στη σχέση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής». Συντονιστής της συζήτησης, την οποία παρακολούθησαν διαδικτυακά σχεδόν 1000 άτομα,  ήταν ο αρχιτέκτων – επαγγελματικός σύμβουλος του διαγωνισμού κ. Ευάγγελος Λυρούδιας, ενώ το πάνελ των ομιλητών τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτά μέλη της ευρύτερης αρχιτεκτονικής κοινότητας, πολιτικοί μηχανικοί, αλλά και γενικότερα επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τον αστικό σχεδιασμό.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του επικεφαλής της πρωτοβουλίας ArXellence και Director Καινοτομίας της ALUMIL, κ. Νικόλαο Σαλπιγγίδη, που έκανε μια σύντομη αναδρομή στον θεσμό καθώς και στο όραμα του Ομίλου για αυτόν. Όπως ανέφερε ο κ. Σαλπιγγίδης για το ArXellence 2 «αρχιτέκτονες από 90 χώρες οραματίστηκαν για την πόλη μας και το μέλλον της. Εκείνο που θέλαμε με τον διαγωνισμό ήταν να βρούμε δρόμους με τους οποίους θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο μέλλον τέτοια έργα και να μην παραμείνουν ιδέες στο χαρτί».

 

Οι εισηγήσεις

 

Τη σκυτάλη των εισηγήσεων έλαβε πρώτη η κα Μόρφω Παπανικολάου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι αρχιτέκτονες καλούνται να αφουγκραστούν δεδομένα, να αφομοιώσουν πολλούς προβληματισμούς σε ένα μεγάλο εύρος, προτάσεις πολλών επιστημονικών πεδίων και σαν σκηνοθέτες ενός υβριδικού στην περίπτωσή μας εγχειρήματος να συντάξουν το σύνολο επεξεργασμένων ιδεών». Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γεώργιος Αραχωβίτης, που τόνισε πως «οι προϋποθέσεις ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού πρέπει να αφορούν τον σκοπό του. Ο σκοπός θα πρέπει να είναι σαφής και να εντάσσεται μέσα στη διαδικασία μιας πόλης». Μετά την τοποθέτηση του κου Αραχωβίτη, η συζήτηση συνεχίστηκε με την εισήγηση του κου Πρόδρομου Νικηφορίδη, που επισήμανε πως «η επόμενη μέρα, που είναι πάρα πολύ βασική και την οποία και εσείς αντιμετωπίσατε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, είναι καθοριστική, γιατί δεν μπορεί χωρίς τον Δήμο, την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς να γίνει τίποτα».

 

Στη συνέχεια της κουβέντας, ο κ. Λυρούδιας έδωσε τον λόγο στον κ. Ηλία Παπαγεωργίου. Εκείνος, αφού συνεχάρη την ALUMIL για τη διοργάνωση σημείωσε πως είναι «απαραίτητη η σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και της πολιτείας, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται συντονισμένα και ολιστικά αυτά τα έργα». Ακολούθως, ο κ. Λέων Ερρέρα τόνισε πως «πρέπει να γίνει ανάπτυξη, η οποία θα φέρει αύξηση πληθυσμού και η αύξηση πληθυσμού θα φέρει αντίστοιχα την ανάπτυξη αυτής της περιοχής που κατά τη γνώμη μου θα είναι εξαιρετική». Έπειτα, ο κ. Δημήτριος Σαμαράς υπογράμμισε την αξία του δυτικού παράλιου μετώπου για ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς όπως είπε «αυτή η περιοχή έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς διαθέτει μεγάλα οικόπεδα, μεγάλα ακίνητα, με μεγάλο συντελεστή, ενώ κάποτε αυτή ήταν και η είσοδος της πόλης». Στην τοποθέτησή του ο κ. Νικόλαος Θεοδοσίου στάθηκε στην προσέγγιση που θα πρέπει να έχουν τέτοιοι διαγωνισμοί και ανέφερε πως «θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα κάτω από μια συνολική ομπρέλα και αυτή η ομπρέλα θα μπορούσε να είναι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης». Με τη σειρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μπελιμπασάκης εξέφρασε την πεποίθησή του πως  η πρωτοβουλία της ALUMIL «έχει εντυπωσιάσει κατά κοινή ομολογία την κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης», ενώ η κα Μαρία Ζουρνά αναφέρθηκε στο επόμενο βήμα του ArXellence και τόνισε πως «είναι προς τιμήν των διοργανωτών το γεγονός ότι δεν κλείνουν εδώ το κεφάλαιο που λέγεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την περιοχή, αλλά αναζητούν και προβληματίζονται για το αν υπάρχει και το μετά». Κλείνοντας τον κύκλο των αρχικών τοποθετήσεων ο κ. Κωνσταντίνος Καρατσώλης, έδωσε τη νομική διάσταση του ζητήματος των αστικών αναπλάσεων στην επικράτεια της Ευρωπαϊκή Ένωσης και επισήμανε πως «παρατηρούμε ότι και σε νομικό επίπεδο ξεπερνιούνται πολύ γρήγορα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στη νομοθεσία κρατών μελών, καθώς εισέρχεται η ιδιωτική πρωτοβουλία πολύ έντονα σε αυτό που ονομάζουμε μετασχηματισμό και αλλαγή των πόλεων».

 

Η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και το επόμενο βήμα

 

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και των δευτερολογιών από όλους τους εισηγητές, τον τελευταίο λόγο είχε ο κ. Νικόλαος Σαλπιγγίδης, που μίλησε εκ μέρους της ALUMIL και ανέφερε πως η εταιρεία βασίζεται πάντα στην καινοτομία σε όλους τους τομείς. Όπως σημείωσε, η αποστολή της ALUMIL είναι να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων μέσα από το κτίριο και τις ευρύτερες λειτουργίες του. Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Σαλπιγγίδης δήλωσε πως για να έρθει ένα ArXellence 3 θα πρέπει να προχωρήσουν κάποια περαιτέρω βήματα, όπως μια εκτενέστερη και πιο διεξοδική αξιολόγηση στα κτίρια του διαγωνισμού, με απώτερο σκοπό τη συνολική βελτίωση της πόλης. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ.