Alumil Srbija
Izaberite vaš regionalni website

Google poslovna zgrada, Njujork – S.A.D.

Situacija

Google je američka multinacionalna tehnološka kompanija specijalizovana za usluge i proizvode vezane sa internetom. One uključuju tehnologije za online oglašavanje, pretraživanje, softver i hardver. Godine 2010. Google, koji je ranije iznajmljivao prostor na 111. aveniji, ugovorio je da kupi celu zgradu od 2.900.000 kvadratnih stopa (270.000 m²), u ugovoru koji je vredan oko 1,9 milijardi dolara. Trenutno je četvrta po veličini gradska zgrada po površini od 2014. godine. Jedna od najvećih poslovnih zgrada u svetu.

Izazov

Poznati tehnološki gigant Google želeo je da poboljša estetsku vrednost i efikasnost sedišta kompanije u Njujorku. Zbog toga su mu bili potrebni prozori koji bi inkorporirali ove osnovne karakteristike i istovremeno bili robusni i izuzetno izdržljivi. Konkretno, projekat je zahtevao ugradnju 3.500 prozora za jednu od najvećih zgrada u Njujorku, u kojoj se nalaze Googleove kancelarije. Prema specifikacijama, yahtevan je koeficijent Uw = 0,57 V/m²K, dakle prozori izuzetno visoke toplotne izolacije.

Rešenje

Pošto nijedna druga kompanija osim ALUMIL-a (sa još boljim predlogom od Uw = 0,55 W/m²K) nije ponudila rešenje u skladu sa traženim standardima, arhitektonski biro je podigao koeficijent toplotne izolacije na Uw = 1,14 W/m²K, kako bi dobili više ponuda. ALUMIL, koji već deset godina posluje u SAD-u, brzo je predstavio svoj drugi predlog, zasnovan prema novim zahtevima. Povrh toga, ALUMIL je nastavio i sa izradom prototipa, koji je uključivao dodatne spoljne brisoleje sa aerodinamičnim dizajnom i unutrašnjim visoko funkcionalnim zavesama. Prozorski okviri instalirani su prema dogovorenom vremenskom roku za evaluaciju, s tim da je ALUMIL reagovao brže od svojih konkurenata. Za potvrdu konačnog dizajna, testovi performansi su se odvijali u visokonaprednim komorama za ispitivanje u ALUMIL-u, u Grčkoj, a kasnije i u SAD-u, sa merenjima u hermetičnosti, vodonepropustljivosti, pritisku vetra i konačno otpornosti na opterećenje. Naime, inovativno odelenje za istraživanje i razvoj kompanije kreiralo je verziju “po meri”, izvanredni prozorski sistem SUPREME S91.

Identitet projekta
Godina
2014
Dodaj u favorite