Alumil Bosna i Hercegovina
Odaberite vaš lokalni sajt

Novosti

Competiția Internațională a Ideilor de Arhitectură: Redefinirea falezei vestice a orașului Salonic

Fondat în anul 315 î. Hr. și numit în cinstea prințesei Thessalonike, sora lui Alexandru cel Mare, Salonic este un oraș istoric care a cunoscut o dezvoltare dinamică de-a lungul timpurilor. Datorită poziționării sale în Nord-Vestul Mării Egee, Salonic a devenit o metropolă multi-etnică. Greci, romani, turci otomani, slavi și evrei au trecut prin secole, lăsându-și amprenta asupra culturii și stilului architectural al orașului. 

Latura vestică a metropolei, care include portul orașului, a fost utilizată preponderent ca zonă industrială, însă pozitionarea costală unică poate reprezenta un vârf de lance pentru dezvoltarea și regenerarea urbană sustenabilă și transformarea zonei într-un vibrant pol regional și internațional. Din păcate, astăzi zona de pe malul vestic este o zonă urbană incomplet utilizată, reprezentând probabil una dintre cele mai subdezvoltate zone ale orașului. Desigur această situație are un impact asupra imaginii, atractivității si productivității metropolei. Inițiativele din trecut menite sa faciliteze transformarea zonei într-un pol de dezvoltare urbană nu au adus rezultatul scontat și, astfel, provocarea încă există!

Competiția Arhitecturală “ArXellence 2” este o Competiție Internațională de Idei, realizată într-o singură etapă, deschisă și cu participare gratuită pentru toti participanții și urmărește să evidențieze designul inovator ca instrument ideal pentru succesul creării noului Central Business District (CBD) din Salonic. Competiția, avizată de Uniunea Internationala a Arhitectilor (UIA), este organizată de ALUMIL - o companie internațională cu capital elen, specializată în dezvoltarea  sistemelor din aluminiu pentru aplicații arhitecturale avansate. Competiția va fi realizată în conformitate cu Regulamentul Standard UNESCO pentru Competiții Internaționale în Arhitectură și Urbanism și recomandările UIA pentru cele mai bune practici.

Mai exact, obiectul competiției constă în proiectarea pe o suprafață de peste 120.000 mp, amplasată în spatele portului existent, a unui nou District de Afaceri Central. Locația avantajoasă, în imediata proximitate cu zona portuară si centrul istoric al orasului, in vecinatatea retelelor rutiere și feroviare importante, precum și în apropierea zonelor cu o importantă infrastructură logistică și industrială, oferă oportunități pentru o dezvoltare economică durabilă.

Mai mult, zona va fi semnificativ revitalizată odată cu finalizarea marilor proiecte de infrastructura precum modernizarea portului, inaugurarea rețelei de metrou din Salonic și a rețelei feroviare suburbane de vest. Adițional, până în anul 2021 va fi finalizată construcția noilor terminale ale Aeroportului Internațional din Salonic, transformându-l într-un aeroport modern, cu o creștere semnificativă a capacității de procesare, conectând orașul cu întreg mapamondul. 

Astfel, beneficiind de un puternic potențial pentru o dezvoltare durabilă, Competiția de Idei Arhitecturale “ArXellence 2” reprezintă o provocare majoră pentru realizarea unui proiect de regenerarea urbană cu sanse importante de implementare. Este primul pas, în mare parte decisiv, pentru realizarea așteptărilor de a construi un Salonic cosmopolit. Speranța noastră este ca propunerile vizionare primite în cadrul competiției vor pava calea către regenerarea zonei urbane aflate în degradare, impulsionând initiative ale administrațiilor locale și încurajând participarea sectorului privat. De altfel, confirmând deosebita importanță și caracterul social al prezentei inițiative, competiția se va desfășura sub auspiciile Ministerului de Mediu și Energie al Greciei, Guvernului Regional al Macedoniei Centrale, Municipalității orașului Salonic și Consiliului Arhitecților din Salonic.

Startul competiției a fost dat pe 9 Martie 2020, iar termenul limtă pentru înregistrarea participanților este data de 25 mai 2020. Data limită pentru depunerea de propuneri este până pe data de 15 Octombrie 2020. Fondul de premiere asigurat de organizator este de 60.000 €, iar cei 6 câștigători, alaturi de 4 mențiuni onorifice vor fi anunțați în cadrul Ceremoniei de Premiere care se va organiza în data de 25 Noiembrie 2020. Ceremonia de premiere va fi urmată de un eveniment expozițional de 20 de zile, timp în care propunerile vor fi expuse în incinta Primăriei orașului Salonic și în incinta Filarmoniei din Salonic. In vederea obținerii condițiilor de participare oficial aprobate de  Uniunea Internațională a Arhitecților și pentru a vă înregistra în calitate de participant, vă rugăm să vizitați site-ul oficial al competiției aici.

 

 

Dodaj u favorite